Megtámadta az ARM felvásárlását az FTC

A bizottság szerint az NVIDIA által kezdeményezett akvizícióval olyan vállalat jönne létre, amely elfojtaná a versenyt.

Az NVIDIA még az előző év őszén jelentette be, hogy 40 milliárd dollárért megveszik az ARM-ot, az akvizíciót ugyanakkor a jelentősebb versenyhatóságok már vizsgálják, és többen egy mélyebb felmérést is elrendeltek, hogy kielemezzék az összes potenciális kockázatot. Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) kezdte leghamarabb a részletes elemzést, és most bejelentették, hogy megtámadják az üzlet létrejöttét, ugyanis úgy ítélik meg, hogy az elfojtaná a versenyt az új generációs technológiák területén, ideértve azokat a rendszereket, amelyek az adatközpontokban, illetve a vezetőtámogatást biztosító autókban működnek.

Holly Vedova, az FTC igazgatója szerint azért perelnek, hogy megakadályozzák az ARM és az NVIDIA akvizícióját, ugyanis úgy gondolják, hogy a holnap technológiái a mai versenyképes, élvonalbeli chippiacok megőrzésétől függnek. A szóban forgó üzlet nyélbe ütése torzítaná ezt, továbbá lehetővé tenné, hogy a létrejövő cég tisztességtelenül aláássa az NVIDIA versenytársait. Emiatt az FTC pere határozott jelzést kíván adni, amelyben agresszívan lépnének fel a kritikus infrastruktúra piacainak védelme érdekében, az olyan illegális vertikális fúziókkal szemben, amelyek messzemenő és káros hatással lehetnek a jövőbeli innovációkra.

A konkrétumokat tekintve az FTC számos problémát lát az üzlet létrejöttével kapcsolatban, többek között az NVIDIA már eleve használja az ARM IP-it, illetve ezeket ugyanúgy licencelik a cég konkurensei. Ezáltal az NVIDIA tisztességtelen előnyökhöz juthatna a célzott piacokon, illetve a közvetlen konkurencia fejlesztéseiről titkos információkat tudnának szerezni.

A fentiek következtében kiírt közigazgatási per – a jelenlegi tervek szerint – 2022. augusztus 9-én lenne esedékes. Innentől kezdve egy rendkívül hosszú jogi procedúra venné kezdetét, amelyben az NVIDIA és az ARM természetesen elmondhatná a saját álláspontját, de már nem lehetne megközelítőleges dátummal sem számolni az üzlet lezárásával kapcsolatban.

Amit jelenleg figyelni kell az a 2022-es esztendő márciusában lejáró akvizíciós határidő. Ezt az eredeti megállapodása alapján opcionálisan szeptemberig hosszabbíthatja meg az ARM és az NVIDIA, utána viszont bármelyik fél felmondhatja az üzletet, méghozzá büntetés nélkül. Ehhez a kiírt közigazgatási per időben nagyon közel van, és akkor még nem tudjuk, hogy miképpen dönt a britek és az EU versenyhatósága, illetve a Kínaiak továbbra is hatalmas kérdőjelnek számítanak.

Azóta történt