Megszerezte a bing.hu-t a Microsoft

Hirdetés

A Microsoft a múlt héten jelentette be új internetes keresőjét, a Live Searchöt felváltó Binget, de már hónapokkal korábban megkezdte a márkanevet tartalmazó nemzetközi doménnevek begyűjtését. A magyarországi bing.hu domént tavaly év végén vásárolták meg egy jelenleg munkanélküli, szegedi férfitől, aki több hasonló címet is kínál eladásra – írta meg a héten az Index. A három gyereket nevelő Tápai István nem sejtette, hogy az a „Jeffrey nevű úr”, aki tavaly októberben felhívta a domén ügyében, a Microsoft megbízásából kereste meg. Ha tudta volna, talán többet kér, de az is lehet, hogy jelképes összegért bérbe adta volna a bing.hu-t az amerikai cégnek.

Microsoft BingEzer dollárt remélt kapni a névért, de ezt az összeget a hívó sokallta. Hogy végül mennyiért adta oda a címet, a lapnak a szerződés titoktartási záradékára hivatkozva nem árulta el. Csupán annyit mondott: „karácsonyra piszkosul jól jött a pénz”. A domén először egy francia brókerhez került, majd onnan a redmondi cég magyar leányvállalatához, a Microsoft Magyarországhoz. A bing.hu jelenleg a bing.com-ra irányítja át a látogatókat.

Koleszár Péter doménszakértő, a domainabc.hu főszerkesztője az Indexnek elmondta, hogy a multik egy adott brandhez tartozó domének megszerzésére gyakran 100 000 dollár körüli összeget is hajlandóak költeni. Az üzlet általában közvetítők útján zajlik, akik annak függvényében kapnak jutalékot, hogy hány tartományt sikerül megszerezniük. Ezek a cégek nagyon vigyáznak, nehogy elárulják, kinek dolgoznak, mert ha kiderül, hogy pénzes multi áll a háttérben, megdrágulnak a domének – mondta a lapnak Koleszár.

A Google-nek nem ment ilyen simán

A rivális Google annak idején nem jutott hozzá ilyen egyszerűen a magyar doménekhez. Az internetvállalat keresője egészen 2006 júliusának elejéig a Google.co.hu és nem a magától értetődő Google.hu címen volt elérhető, mivel csak ekkor sikerült megállapodnia az amerikaiaknak a .hu-s domént 2003 tavasza óta birtokló Hírek Média és Internet Technológiai Kft.-vel a webcím átadásáról. Azt nem tudni, hogy mennyit fizetett – vagy fizetett-e egyáltalán – a Google a magyar webcímért, ezzel kapcsolatban akkor a felek megtagadták a tájékoztatást.

A Gmail.hu-t viszont a mai napig sem sikerült megszereznie a keresővállalatnak. A domént egy váci központú cég, a GEDEON foglalta le 2004 tavaszán, három nappal az után, hogy a Google benyújtotta közösségi – azaz az EU minden tagországában érvényes – védjegy iránti kérelmét a márkanévre a Belső Piaci Harmonizációs Hivatalhoz (OHIM). Mivel a védjegyet csak később jegyezték be, a cím delegálásának akkor nem volt akadálya. A Gmail.hu jelenleg egy, a G-Portálhoz tartozó, de G-mail néven futó ingyenes levelezőszolgáltatásra irányítja át a felhasználót.

Azóta történt

  • A Google berezelt a Bing miatt

    A társalapító Sergey Brin vezényletével kutatócsoport formálódott a Microsoft keresőalgoritmusának feltérképezésére.

Előzmények