Megjelent a magyar nyelvű Windows XP!

[Microsoft sajtóközlemény] Hetvennégy nap, azaz rekord idő alatt készült el a Microsoft Windows XP magyar nyelvű verziója, melyet november 22-én a Madách Színházban, nagyszabású premier keretében mutat be a Microsoft Magyarország.

A Microsoft operációs rendszerek honosított verzióinak megjelenése korábban átlagosan 3-4 hónappal az angol nyelvű termék megjelenése után került a hazai viszonteladók polcaira. A Windows XP magyarított változatának boltokba kerülése a legnagyszerűbb időzítés nemcsak a Microsoft Magyarország, hanem valamennyi ügyfele, partnere, viszonteladója és végfelhasználója számára egyaránt.

A Windows XP megjelenése fontos mérföldkő a Microsoft számára! - jelentette ki Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója a magyar nyelvű termék bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón. "Iparági partnereink számára könnyebbé válik az alkalmazások, illesztőprogramok, perifériák fejlesztése, hiszen a Windows XP megjelenésével megszűnik a DOS-os vonal, s immár csak egyetlen kódra szükséges optimalizálni termékeiket. Az operációs rendszer rengeteg új tulajdonsággal gazdagodott, az immár húszéves PC-t nagykorúvá teszi azáltal, hogy teljességgel kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket pl. a digitális fotók feltöltése, szerkesztése, megosztása, a csúcsminőségű digitális zenék tárolása és lejátszása, az azonnali üzenetküldő szolgáltatás, a fejlett hang- és videókommunikációs szolgáltatások révén. A Windows XP egyúttal jelentős állomás a Microsoft .NET stratégiájának beteljesítése felé, hiszen ez a termék már integráltan tartalmazza az internetes technológiákat és a .NET szolgáltatások elérését" - mondta Vityi Péter.

Dr. Beck György, a Compaq Computer Magyarország vezérigazgatója és Golubeff Róbert, az Intel hazai leányvállalatának üzletfejlesztési igazgatója a sajtótájékoztató alkalmával üdvözölték a Windows XP megjelenését, s kiemelték azt a hatalmas iparági támogatást, mely az új operációs rendszer megjelenése mögött áll.

"A Compaq ideális platformot kínál a Windows XP bevezetéséhez, és mindent megtesz azért, hogy innovatív technológiához juttassa ügyfeleit. Az irodai, az otthoni és a mobil szegmensben egyaránt páratlan tapasztalatokkal rendelkezünk a "netes számítástechnika élvonalát" képviselő Microsoft-megoldások bevezetése, integrálása és menedzselése terén. Magyarország legnagyobb rendszerintegrátoraként a Compaq egyedülálló lehetőségeket nyújt ügyfeleinek a legújabb Microsoft-megoldások megvalósításában" - mondta Dr. Beck György.

"Az Intel és a Microsoft termékfejlesztési együttműködése mintegy 20 éves múltra tekint vissza. Nagy örömünkre szolgál, hogy folyamatos partnerkapcsolatunk keretében a Windows XP bevezetése terén is kulcsszerepet vállalhattunk" - jelentette ki Golubeff Róbert, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója. A Windows XP-t a Microsofttal közösen optimalizáltuk a Pentium 4 processzorra. Olyan, garantáltan jövőbiztos platformot hoztunk létre, amelyre támaszkodva az informatikai ágazat szereplői stabilabb és egyszerűbben használható PC-ket bocsáthatnak üzleti és magánfelhasználóik rendelkezésére."

Windows XP: siker világyszerte!
Két héttel a Windows XP amerikai bemutatkozása után már 7 millió operációs rendszert értékesített a Microsoft számítógépgyártóknak, valamint upgrade és dobozos licencelési konstrukciókban. A számítógépgyártóknak történt eladások mintegy 200 százalékkal haladják meg a Windows 98-as eladásokat, a korábbi operációs rendszer megjelenésének első hónapjához viszonyított adatok szerint. A viszonteladói értékesítés is jelentős mértékben meghaladta a Windows 95 és Windows Me eladásokat, ugyanígy az első hónapos adatok viszonylatában. "Az első hetek káprázatos adatai azzal a reménnyel töltenek el bennünket , hogy a Windows XP megjelenése az egész iparág számára kiemelkedő értékesítési sikereket hoz."- mondta Bill Gates.

Hazai fogadtatás, referencia ügyfelek
A Windows XP mind a vállalatok, mind az egyes végfelhasználók körében sikerrel debütált hazánkban is. Az angol nyelvű termék tesztelése jónéhány közepes és nagyvállalatnál lezajlott, s egyre többen kötelezik el magukat a Microsoft legújabb operációs rendszere mellett. A Microsoft Magyarország referencia ügyfeleként említheti a Pannon GSM-et, a Richter Gedeon Rt.-t, a KSZKI-t (Költségvetési Intézményeket Kiszolgáló Intézmény), valamint az Index.hu Rt.-t.

XP Roadshow
A Microsoft Magyarország vidéki viszonteladó partnereivel október 15-én indította el országjáró körútját, melynek keretében több mint ezerötszáz végfelhasználó ismerkedhetett meg a Microsoft legfrissebb operációs rendszerével és az Office XP irodai programcsomaggal. A kilenc megyeszékhelyt érintő roadshow soha nem tapasztalt sikert aratott.
"Hihetetlen lelkesedést tapasztaltunk valamennyi városban! Az embereket lenyűgözte a Windows XP új, barátságos kezelőfelülete, gyorsasága, könnyebb kezelhetősége. A roadshow-ra látogatók közül sokan ma is Windows 95-öt használnak, s miután megtekintették bemutatónkat, egy új világ tárult szemük elé. A Windows XP beindítja az emberek fantáziáját!" - mondta Bátorfi Zsolt, a Microsoft Magyarország rendszermérnöke.

Elérhetőség
A magyar nyelvű Windows XP Professional Edition és Windows XP Home Edition dobozos változata november végén lesz elérhető a Microsoft Magyarország valamennyi viszonteladójánál. Egyéb licencelési konstrukciókban pedig már a mai naptól rendelhető a termék. A Professional verzió ajánlott végfelhasználói ára hozzávetőleg a Windows 2000 Professional árával lesz megegyező, a Home változat pedig a Windows Me ajánlott fogyasztói árához hasonló összegért lesz megvásárolható.

Windows XP akció az Axelerónál!
Az Axelero Internet, Magyarország piacvezető internetszolgáltatója minden Windows XP operációs rendszer mellé egy havi ingyenes, korlátlan internetezési lehetőséget biztosít, amennyiben a szoftver új tulajdonosa ezt az XP Internet Connection Wizard (ICW) elnevezésű szolgáltatásán keresztül rendeli meg. Az ICW arra biztosít lehetőséget, hogy a felhasználó egy Varázsló segítségével bejelentkezzen a Világhálóra, ott felhasználói azonosítót és jelszót válasszon magának, s ezután máris internetezhet. Az egy hónap lejártát követően az ingyenes hozzáférés az Axelero bármelyik szolgáltatásának előfizetésére meghosszabbítható egy erre szolgáló weboldalon változatlan e-mail címmel és azonosítóval. Az Axelero Internet az együttműködéstől azt várja, hogy a kényelmes, ügyintézést nem igénylő kipróbálási és előfizetési lehetőség tovább gyorsítja az otthoni internetezés hazai terjedését.

Érdekességek a honosítás kapcsán
Az operációs rendszer honosításakor a terminológiákat már harmonizálták a nemrég megszületett elektronikus aláírás törvénnyel. Továbbá a törvényalkotókkal, valamint külső szakemberek bevonásával átírtak több száz korábbi biztonsági terminológiát is. A honosítók szintén igazodtak a legfrissebb helyesírási útmutatóhoz. Érdekesség, hogy többezer helyen (Súgó, dokumentáció) került javításra az internet szó nagy kezdőbetűje kisbetűre.

Azóta történt