Jól kezdte az évet az IBM

Hirdetés

Az elemzői prognózisokat felülmúló eredményt jelentett az első negyedévre az IBM. A nettó profit 1,71 milliárd dollárra, részvényenként 1,08 dollárra nőtt az egy évvel korábbi 1,4 milliárdról, miközben az árbevétel – a PC-s üzletág tavalyi értékesítését követően – 22,9 milliárd dollárról 20,7 milliárdra csökkent – írja a Reuters. A vállalat 9,5 százalékkal tudta lefaragni a költségeit, miután elbocsátott mintegy 15 000 alkalmazottat tavaly, és az olyan nagyobb nyereséggel kecsegtető területekre helyezte a hangsúlyt, mint amilyen a tanácsadás, az outsourcing, az üzleti szoftverek és a csúcskategóriás mikroprocesszorok. Amint az ismert, az IBM 2005-ben adta el személyi számítógépes divízióját a kínai Lenovónak, a merevlemezgyártó részleget pedig 2002-ben a Hitachi vásárolta fel.

Az IBM legnagyobb egysége, a szolgáltatási üzletág ugyan 1,2 százalékkal gyengébb forgalmat produkált, mint egy éve, a bruttó haszonrés több mint két százalékkal, 26,6 százalékra nőtt. A részleg 11,4 milliárd dollárnyi szolgáltatási szerződést kötött az elmúlt negyedévben.

A szoftverbiznisz 2,4 százalékkal, 3,91 milliárd dollárra növelte árbevételét, és javított a haszonrésen is. A hardverekből 4,57 milliárd dollár folyt be, 32 százalékkal kevesebb, mint egy éve, de az időközben értékesített PC-s üzletág számait levonva a forgalom 3 százalékkal nőtt; a félvezetőgyártó részleg pedig 37 százalékot javított árbevételén.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

  • Amerika fél a kínai PC-ktől

    Az illetékes hivatal víziója szerint a Lenovo a számítógépeivel kémkedne az USA minisztériumaiban. Meglepő és mulatságos.

  • IBM-tárolón a Démász-ügyfelek

    A dél-magyarországi áramszolgáltató nagy kapacitású és adatbiztos IBM TotalStorage tárolókat állított munkába.

  • Az IBM büszke a vonalaira

    A ma használatos chipgyártási technológiákban több a tartalék, mint azt korábban gondolták, ezt bizonyítják a baktériumnyi szélességű csíkok.

  • IBM-szerverekkel erősít a Nemzeti Bank

    A több mint 270 millió forint összértékű hardverbővítés során 180 BladeCenter kiszolgálót telepít a nyertes Polygon Kft.