Befészkelte magát a magyar PC-kre a Conficker

A NOD32 vírusirtót fejlesztő ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik a hazai felhasználók számítógépeit. A magyar lista első helyén már 2009 októbere óta a Conficker féreg tanyázik. A kártevő az operációs rendszer frissítéseinek hiányát, a gyenge jelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed. A nagyszámú fertőzés annak is köszönhető, hogy a Confickerből folyamatosan jelennek meg új variánsok, ugyanakkor a kártevőt vissza lehetne szorítani, ha a felhasználók figyelmet fordítanának az operációs rendszereik frissítésére is.

Az aktuális vírustoplistán a legtöbb helyezést – tízből hetet – ugyanakkor trójaiak értek el. Ezeket többféle céllal készítik a bűnözők, például rejtett elérést szeretnének biztosítani egy távoli számítógéphez, ellenőrizni kívánják a billentyűleütéseket, vagy jelszavak lopására specializálódnak. A klasszikus trójai általában tartalmaz egy billentyűleütés-naplózót, amelyet készítői játéknak vagy valamilyen hasznos segédprogramnak álcáznak – ennek köszönhetően a kártevőt a felhasználók maguk telepítik fel gépeikre.

Az októberi toplistán egyetlen újonc szerepel, méghozzá a tizedik helyen. A JS/TrojanDownloader.HackLoad trójai saját kódjának telepítése során először a japán nyelvi kiegészítést kísérli meg installálni, majd különféle reklámablakokat jelenít meg az Internet Explorer képernyőjén. Működése során hátsó ajtót nyit a megtámadott számítógépen, majd különféle weboldalakhoz kísérel meg csatlakozni, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le – derül ki az ESET közleményéből.

Azóta történt

Előzmények