Komplett védelmet kínál okostelefonokhoz a NOD32 gyártója

Okostelefonokra tervezett biztonsági csomagot jelentett be a NOD32 vírusirtót gyártó ESET. A Windows Mobile és Symbian operációs rendszereken futó ESET Mobile Security nem csupán a vírusok, de az adatlopás ellen is védelmet nyújt: az elvesztett okostelefonokról egy sms segítségével távolról törölhetőek az adatok.

A Gartner adatai szerint 2010 első negyedévében 54 millió okostelefont adtak el világszerte, melyeknek több mint felén Symbian vagy Windows Mobile operációs rendszer fut. Ezeken a felhasználók jellemzően már nem csak ismerőseik telefonszámát tárolják, de naptárbejegyzéseiket, feljegyzéseiket is, ráadásul a készülékek alapértelmezett beállításaik szerint még a meglátogatott weboldalak – így például a Facebook – belépési adatait is megjegyzik.

Hirdetés

A telefon elvesztéséhez kapcsolódó kockázatok mellett folyamatosan növekszik a veszélye annak is, hogy a készüléket vírustámadás éri. „Az elmúlt hónapokban számos olyan csaló alkalmazás jelent meg, mely megtévesztéssel veszi rá a felhasználókat arra, hogy hozzáférést biztosítsanak az okostelefonjukhoz. Amennyiben ez sikeres, az alkalmazás a felhasználó tudtán kívül emelt díjas számokat hív fel, vagy sms üzeneteket küld ezekre. Emellett szaporodnak az okostelefonokra írt kémprogramok is” – figyelmeztetett Kiss Zoltán, az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact biztonsági szakértője.

A most megjelent mobilbiztonsági programcsomag az ESET más védelmi termékeihez hasonlóan tartalmaz vírusdefiníciós adatbázison alapú vírusvédelmet és heurisztikus keresést is. A vírus- és kémprogramvédelem egyaránt kiterjed a készülék beépített memóriájára, valamint a cserélhető memóriakártyák beolvasására és megtisztítására. Lehetséges a memóriában futó folyamatok ellenőrzése, és az ESET Mobile Security ellenőriz minden vezeték nélküli kapcsolatot, beleértve a wifi- és a Bluetooth-kapcsolatokon keresztül érkező fájlokat is. A biztonsági csomag tűzfala arra is képes, hogy blokkolja az összes mms- és adatforgalmat, amikor roamingolunk.

Adatok törlése távolról

A vírusvédelem mellett az ESET Mobile Security legérdekesebb tulajdonsága a távoli törlés (remote wipe) funkció. Ennek segítségével a jogosult felhasználó elvesztett vagy ellopott telefonjáról távolról tudja törölni az összes adatot egy sms segítségével. A szoftvercsomag ezenkívül tájékoztat a biztonsági résekről és kiszűri a kéretlen sms-eket.

Az ESET Mobile Security angol nyelvű változata már elérhető a cég weboldalán, a szoftver egy készülékre érvényes licencének ára bruttó 7990 forint. A vállalatoknak szánt, központi menedzsmentet is tartalmazó ESET Mobile Security Business Edition várhatóan az év végén jelenik meg.

Az ESET Mobile Security a cég termékpalettáján felváltja az ESET Mobile Antivirust, a cég korábbi, okostelefonokra írt vírusirtóját, mely csak Windows Mobile operációs rendszeren működött. Az ESET Mobile Antivirus jelenlegi felhasználói ingyenesen térhetnek át az új, kibővített funkcionalitással bíró szoftvercsomagra – közölte a cég.

Azóta történt

Előzmények