Magyar szoftver Hollywoodban

A kaliforniai székhelyű Autodesk Inc. mintegy 2,9 milliárd forintért megvásárolja a digitális fénykezelési szoftvereket kifejlesztő budapesti székhelyű Colorfront Kft.-t – értesült a NAPI Gazdaság. Minderről a két cég tegnap írt alá szerződést az Egyesült Államokban, s az Autodesk vezetősége szerint az ügyletet az elkövetkezendő másfél hónapban le is zárják.

A 2003-ban 180 millió forintos saját tőkével rendelkező és 256 millió forintos forgalmat bonyolító társaságot egy debreceni testvérpár, Jászberényi Márk és Áron alapította a 90-es évek végén. Ekkor kezdték meg a Lustre program kifejlesztését is, amely nem kisebb moziban, mint A gyűrűk ura című filmtrilógia első részében debütált. A Lustre segítségével "fényelt" több mint 60 egész estés film között megtalálható a Pixar két utolsó mozija, A hihetetlen család és a Nemo nyomában is, ám emellett többek között a Pókember 2, a Nagy hal, a Passió, A Karib-tenger kalózai, valamint a Kapitány és katona című alkotások készítése során is felhasználták a programot.

A Lustre segítségével nemcsak a hagyományos laboratóriumi fényezési utómunkát lehet elvégezni, hanem a digitális technikával lehetőség van arra, is, hogy a kép felületének csak egyes részeit fényezik át, ezzel olyan hatást elérve, mintha a felvétel során másként világították volna be a teret.

Az Autodesk közleménye szerint Jászberényi Márk az Autodesk Media and Entertainment Division kutatás-fejlesztési csapatát erősíti a jövőben Montrealban, míg a Colorfront másik alapítója az összeolvadást irányítja Budapesten. A Colorfront dolgozói pedig az Autodesk Hungary Kft. részeként folytatják k+f tevékenységüket.

Azóta történt

Előzmények