Magyar szoftver a brit innovációs díj egyik dobogósa

Egyedüli magyar termékként dobogós helyen végzett az EagleEyeOS a brit Műszaki és Technológiai Intézet (Institution of Engineering and Technology - IET) által kiírt Műszaki Innovációs Díj 2006 (Innovation in Engineering Awards 2006) pályázaton. A belső adatszivárgást megakadályozó szoftver az IT kategória hét indulója közül az első háromban végzett. Az első helyet egy brit pályázó, a University of Oxford szerezte meg. Az eseményt a brit Kereskedelmi és Ipari Minisztérium, valamint a legrangosabb brit díjat felügyelő hivatal, a Queen’s Awards Office is támogatta.

Európa legnagyobb műszaki társasága, a világszerte 150 000 fős tagsággal bíró brit IET által meghirdetett Műszaki Innovációs Díjat évente összesen 17 kategóriában, 17 különböző szektorban hirdetik meg. A pályázat során azokat a kiemelkedően innovatív, eredeti műszaki fejlesztéseket keresik, amelyek alkalmasak arra, hogy valós piaci és szervezeti igényeket elégítsenek ki. A több száz jelentkező közül az egyes kategóriák zsűrije 54 olyan pályázatot választott ki, amelyek a döntőbe jutottak. Az IT kategória pályázói olyan új, módosított vagy fejlesztett termékkel, illetve szolgáltatással jelentkezhettek, amely egyértelműen alkalmas kereskedelmi felhasználásra. A kategóriában összesen hét pályamunka érkezett, ebből az öt tagú szakértői zsűri három pályázatot, köztük a magyar EagleEyeOS szoftvert juttatta a döntőbe. A szakértői zsűri elnöke Andy Hopper professzor, a Cambridge Egyetem tanára volt, de helyet foglaltak benne a Sony és a Xerox szakértői, illetve egy brit IT-szaklap szerkesztője is.

Az EagleEyeOS szoftvercsaládja a kiírásnak megfelelő igazi újdonság: a világon egyedülálló megoldást kínál egy kevésbé ismert, de nagy gyakorisággal előforduló biztonsági problémára, a belső adatszivárgásra. Egy amerikai felmérés szerint az ottani cégek 68 százaléka szembesült már valamilyen formában az adatvesztés e formájával. A mobileszközök korában ez az arány korántsem meglepő: a céges hálózatok ugyan a biztonsági kultúra fejlődésének köszönhetően általában kellően fel vannak vértezve az esetleges külső támadások ellen, de a cégvezetők gyakorta nem számolnak a laptopok, a pendrive-ok, a CD-k, a DVD-k, az okostelefonok és számtalan más, „vezetékes”, illetve vezeték nélküli eszköz által hordozott veszélyekkel.

„Magyarország a szoftverfejlesztés bizonyos területein – mint például a folyamatellenőrzés, a játékprogramok, a földrajzi alkalmazások, az architektúratervezés, gyógyászati szoftverek stb. – mára regionális központtá vált” – mondta Hirschler András, a londoni Magyar Nagykövetség Kereskedelmi Tanácsosa. „Olyannyira, hogy néhány magyar vállalat az utóbbi években a nemzetközi szakmai közvélemény figyelmét is felkeltette. A legutóbbi ilyen az EagleEyeOS névre hallgató integrált adatvédelmi szoftver, amely arra is világosan rámutat, milyen potenciállal rendelkezik Magyarország szoftvergyártóként.”

Előzmények