Magyar díjazottjai is vannak a Microsoft versenyének

A 2003 óta minden évben megrendezésre kerülő Imagine Cup célja, hogy arra ösztönözze a fiatalokat: fejlesszenek ki és mutassanak be olyan új technológiákat, amelyek egy konkrét globális problémára nyújtanak megoldást.

Ebben az évben a világ minden tájáról érkező diákoknak olyan alkalmazásokat kellett bemutatniuk, amelyek megoldják a világ vízhiányát, tisztább üzemanyagforrásokat állítanak elő, illetve csökkentik az energiafelhasználást. Az idei döntősöket 100 ország több mint 200 ezer résztvevőjéből választották ki, s végül 370-en mutathatták be a kifejlesztett technológiákat. A 2008-as párizsi díjátadón, melyet a Louvre-ban rendeztek meg, a Microsoft körülbelül 180 ezer dollárral jutalmazta a kilenc kategóriában versenyző diákokat.

Az algoritmus kategóriában a tavaly a harmadik helyen végző Szebeni Szilveszter idén egy helyezést javított korábbi eredményén, és a második helyet sikerült megszereznie. A szoftverfejlesztési kategória első helyezettje az ausztrál SOAK nevű csapat, a második helyezett a szlovák Housekeepers, a harmadik helyezett pedig a magyar hallgatókból álló DigitalMania lett. A magyar csapatot négy, a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) tanuló diák képviselte: Kapui Ákos, Zöld Laszló, Orosz Bálint és Orosz Gergely. Az általuk készített vízgazdálkodási alkalmazás segítségével a mezőgazdasági öntözés során elhasznált vízmennyiség mintegy 15–50 százaléka megspórolható.

A BME hallgatói mellett még további öt döntős csapat tagjai kapnak lehetőséget arra, hogy megismerjék, miként lehetne hasznosítani az általuk kifejlesztett technológiákat az üzleti életben. A résztvevők a Microsoft és a British Telecommunications PLC támogatásával intenzív technológiai és üzleti tréningen vehetnek majd részt a Imagine Cup Innovation Accelerator program keretei között.

A következő évi verseny döntőjére, melyre már most lehet regisztrálni a http://www.imaginecup.com/ oldalon, Egyiptom két városában, Kairóban és Alexandriában kerül majd sor. A résztvevőknek jövőre az ENSZ Millennium Development Goals elnevezésű program céljai közül kell majd megoldaniuk egyet.

Azóta történt

Előzmények