Linuxon is kipróbálható az Opera 10.53

Az Opera Software a múlt héten jelentette be, hogy felhagy böngészője solarisos kiadásának fejlesztésével, és a UNIX-os team mostantól csak a Linux és FreeBSD platformok támogatására koncentrál. Hogy nem a levegőbe beszéltek, bizonyítja, hogy máris kiadták ezekhez az operációs rendszerekhez a legújabb, 10.53-as Opera első béta-verzióját.

A szoftvercég közleménye szerint rengeteg újdonságot tartogatnak a linuxos felhasználóknak. Ezek közé tartozik a gyors Carakan JavaScript-motor, a privát böngészés, az egyszerűbb nagyítás és kicsinyítés, az önálló alkalmazásként települő widgetek, az áttervezett arculat és az Opera Turbo, amely a grafikai elemek szerveroldali tömörítésével gyorsítja a böngészés sebességét. Komoly változás, hogy a böngésző Qt-függősége megszűnt, az Opera mostantól integrálódik a GNOME vagy KDE környezetekbe, és skinezhető is.

Az új linuxos változatot új licenccel adták ki: ez lehetővé teszi, hogy a programot a különféle disztribúciók a saját tárolóikba (repository) integrálják, és így központosítva biztosítsák a frissítéseket. A licenc ezen kívül arra is módot ad, hogy a böngészőt – annak asztali és mobilos kiadását egyaránt – a szervezetek széles körben telepítsék, tehát például egy iskolában a rendszeradminisztrátor minden PC-re installálhatja.

„A Linux mindig is fontos terület volt az Opera számára, hiszen a cégen belül is sok odaadó híve van a rendszernek. E kiadásnál szükségesnek gondoltuk a felhasználási feltételek módosítását, hogy még egyszerűbbé tegyük az Opera terjesztését Linuxon” – mondta Jon von Tetzchner, a cég alapítója.

Azóta történt

Előzmények