Leleplezte a HoloLens 2-t és az új Kinectet a Microsoft

A Microsoft az idei MWC 2019-es rendezvényt két komoly bejelentéssel fűszerezte meg. A céggel kapcsolatban már régóta pletykálják, hogy fejlesztik a HoloLens 2-t, amelyet most hivatalosan is bemutattak. Egyelőre még az új rendszer sem igazán célozza a végfelhasználókat, tehát leginkább az előd nyomdokaiba lép, így főleg az egyes iparágakon belüli felhasználás lesz erőltetve.

A HoloLens 2 elsődlegesen egy ráncfelvarrás az elődhöz képest. A Microsoft dobta az első generációs hardver Intel Atom x5-Z8100P rendszerchipjét, a helyére pedig – az előzetes várakozásoknak megfelelően – egy Qualcomm Snapdragon 850 SoC került, amely kiegészíti a redmondiak holografikus processzorának második generációs verzióját. Utóbbival kapcsolatban arról nincs adat, hogy mi változott az elődhöz képest.

Az új HoloLens némileg átdolgozott dizájnt kapott, így kényelmesebb a viselése, továbbá újítás az írisz szkennelés, ami a Windows Hello hitelesítéséhez használható. Mindemellett kifejezetten pontos szemkövetést is alkalmaz a cég. A Microsoft természetesen kiemelte, hogy a fejlesztésük az egyetlen olyan holografikus eszköz, amely fokonként 47 pixelt képes megjeleníteni a látómezőben, és ez összesen 2209 pixelt jelent a MEMS kijelzőn. Utóbbi lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy 8 pontos betűméretű weboldalakat is el tudjanak olvasni. Ami a friss fejlesztés újdonsága, hogy megduplázza a látómezőt az elődhöz viszonyítva.

A Microsoft az első generációs modellen gyűjtött tapasztalatok alapján átalakította az eszközzel való interakciót is, így a HoloLens 2-nél már egyfajta ösztönös modellre építenek, így a felhasználónak egyszerűbb lesz a munkavégzés. Emellett jön egy új szoftvercsomagok, név szerint a Dynamics 365 Guides for HoloLens 2, ami lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy dokumentálják az eszköz iparágon belüli felhasználását, így az új dolgozók hamarabb megtanulhatják a működését.

A HoloLens 2 még idén elérhető lesz, méghozzá 3500 dollárért.

A redmondi óriáscég második, egyben váratlan bejelentése az Azure Kinect volt, ami lényegében egy fejlesztői csomag. Ezzel az IoT eszközök felvértezhetők a Kinect képességeivel, illetve az  Azure Sphere szolgáltatásokkal.

Microsoft Azure Kinect
Microsoft Azure Kinect [+]

Maga a hardver rendelkezik széles és keskeny látószögű kamerával, de opciós lehetőség további kamerákat használni, így akár panorámanézet is kialakítható. Természetesen a Microsoft dokumentációt is kínál majd a csomaghoz, amely 399 dollárért rendelhető elő. A szállítás pontos dátuma még ismeretlen, de az idei évre van kitűzve.

Azóta történt