Leköszön az ATI elnöke

Az ATI élén eltöltött húsz hosszú esztendő után visszavonul a társaság alapítója és elnöke, Kwok-yuen Ho. A visszavonulás okaként azt jelölte meg, hogy szeretne több időt tölteni a családjával és hobbijainak élni. Utódja az elnöki székben James Fleck lesz, jóllehet, tényleges hatalom nélkül – a vezérigazgatói teendőket továbbra is Dave Orton látja el, akinek Ky Ho 2004 júniusában adta át a tisztséget. A hírek szerint Orton szintén bekerülhet az igazgatótanácsba, ha a 2006. január 26-án esedékes választáson elnyeri a részvényesek bizalmát és támogatását.

Az alapító elnök lemondásának okaihoz azt is feljegyezhetjük, hogy az utóbbi években Ho igyekszik a háttérben meghúzódni a kanadai pénzügyi hatóságok miatt. Az elnököt bennfentes kereskedelemmel, vagyis belső információkkal való tőzsdei visszaéléssel gyanúsították, amikor egy 2000. májusi kedvezőtlen pénzügyi jelentés nyilvánosságra kerülése előtt megkérdőjelezhető módon adta, illetve ajándékozta el társasági részvényei egy részét.

Az ügy számos érintettje végül ez év tavaszán megállapodást kötött a hatóságokkal. Az ATI-nak 900 ezer kanadai dollárjába (160 millió forint) került, hogy ejtsék a kulcsfontosságú pénzügyi információk eltitkolásának és félrevezető jelentések kiadásának vádjait. Ho elnököt és az ügyben érintett családtagjait ekkor hivatalosan felmentették minden vád alól.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

  • Területszerzésért vásárol az ATI?

    A hírek szerint felvásárlásra kiszemelt XGI nem szárnyal mostanában, piaci kapcsolatai azonban jövedelmezők lehetnek.

  • Mérnököket vett az ATI

    A grafikus processzorokat fejlesztő kanadai vállalatnak nem kellett egészben az XGI, csak a szakemberekre volt szükség.