Lassul a PC-piac

A Gartner szerint nem kizárt, hogy 2007-re a csökkenő PC-kereslet a világ tíz vezető számítógépgyártója közül hármat a piacról történő visszavonulásra kényszerít. A tízes toplistán ma a következő vállalatok szerepelnek (darabszám szerinti forgalom alapján rangsorolva): Dell, Hewlett-Packard, IBM, Fujitsu, Fujitsu Siemens, Toshiba, NEC, Apple, Lenovo és Gateway.

A piackutató előrejelzése szerint 2003 és 2005 között az értékesített PC-k darabszáma évente átlagosan 11,3 százalékkal nő, míg az árbevétel átlagosan 4,7 százalékkal. A 2006-os év azonban vízválasztó lesz. Ekkora ugyanis a legtöbb vállalat és otthoni felhasználó már frissíti régi rendszereit – jósolja a Gartner. A tapasztalat pedig az, hogy a tulajdonosok az asztali számítógépeket négy, míg a noteszgépeket három évig nem cserélik le. Így 2006 és 2008 között jelentős keresletcsökkenés várható, mégpedig olyan mértékű, melyet a fejlődő piacok gyors bővülése sem tud majd ellensúlyozni. Ebben az időszakban a növekedés üteme 5,7 (darabszám), illetve 2 százalékra (árbevétel) mérséklődik.

Ha a prognózis helytállónak bizonyul, a helyzet még mindig rózsásabb lesz, mint 2000 és 2002 között. 2001-ben a PC-piac negatív évet zárt, és 2002-ben is csupán szerény növekedést ért el. Erre az időszakra tehető a Hewlett-Packard és a Compaq egyesülése, a Micron Technology PC-gyártó üzletágának értékesítése és a Gateway eMachines-akvizíciója.

A Gartner arra nem vállalkozott, hogy megjósolja, mely szereplők kényszerülhetnek a piac elhagyására. Ehelyett több forgatókönyvet vázoltak fel. Az egyik szerint a néhány évvel ezelőttihez hasonló egyesülések vagy felvásárlások várhatók, míg egy másik szerint egyes cégek – konkrétan az IBM és a HP – leválaszthatják PC-s üzletágukat, hogy más piacokra koncentráljanak.

Azóta történt

Előzmények