PC-boom várható a fejlődő országokban

Hirdetés

A világon használt személyi számítógépek száma megkétszereződik az évtized végére, ám a látványos bővülés haszonélvezői nem a globális márkák, hanem a fejlődő piacok helyi gyártói lehetnek – áll a Forrester Research most kiadott tanulmányában.

A piackutató szerint 2010-re az Egyesült Államok, Európa és az ázsiai–csendes-óceáni régió fejlett piacain 150 millió új PC kerül forgalomba, miközben a fejlődő országok állománya 566 millió géppel bővül (itt az éves összetett növekedés 31 százalékos lesz). A világ PC-parkja összesen 1,3 milliárd darabra bővül a jelenlegi 575 millióról – jósolja a Forrester.

Ezzel együtt éles verseny várható a piaci részesedésért a vezető globális márkák – mint amilyen a Dell és a Hewlett-Packard – és a helyi gyártók között. A kínai Lenovo Group vagy az orosz Aquarius a helyi vásárlók igényeihez képes szabni a gépek formavilágát, árát és a telepített alkalmazásokat, ezért végül ők lesznek a verseny győztesei – állítja a Forrester. Ez a folyamat a Linuxnak is kedvez, mert a fejlődő országokban az árverseny a nyílt forrású operációs rendszer mellé állítja majd a gyártókat.

A piackutató úgy jósolja, hogy 2010-re Kínában 178 millióval, Indiában 80 millióval, Indonéziában pedig 40 millióval bővül a PC-használók tábora. Mexikóban ekkor a népesség 46 százalékának lesz személyi számítógépe, ez lesz a legmagasabb PC-penetrációs arány a 16 vizsgált fejlődő országban.

Azóta történt

Előzmények