Mégsem csökken a laptopok ára: további áremelések jönnek

Emelkedő költségek és ellátási nehézségek miatt az eddig emlegetett árcsökkentés helyett további áremeléseket fontolgatnak a gyártók.

Március végén még arról lehetett hallani, hogy a laptopgyártók csökkentik majd a vételárakat, mivel a karanténidőszak és a távmunka trendje véget érni látszik, így pedig a kereslet is egyre csökken – a készleteket pedig szeretnék eladni.

Tajvani iparági és médiaforrások szerint azonban a gyártókat azóta egyre emelkedőbb alkatrészköltségek, ellátási nehézségek sújtják, többek között a kínai lezárások és az ukrajnai helyzet miatt. Előbbi számos iparágat negatívan érint, utóbbi miatt pedig még tovább nőnek a nyersanyagok költségei és az energiaárak. Emelkedő logisztikai és egyéb költségekről, hiányról is hallani – mindezek hatására a laptopgyártók arra készülnek, hogy árcsökkentések helyett további áremeléseket hajtsanak végre az év második felében.

A jelentések szerint egyébként minden gyártó egyedi nehézségekkel és hiányokkal küzd, így az áremelések egyáltalán nem lesznek egységesek vagy történnek majd egyszerre.

Előzmények