Hirdetés

A Kürt felkészült a héliumos merevlemezek mentésére

A Western Digital által idén felvásárolt Hitachi Global Storage Technologies (HGST) egy új technológiát dolgozott ki a hagyományos merevlemezek hatékonyságának és tárolókapacitásának növelésére. Amint a fejlesztésről testvérlapunk, a Prohardver! írta: az adatokat tároló tányérok forgásának „gördülékenyebbé” tétele érdekében a meghajtó házát héliummal töltik meg. A gyártó adati szerint a nemesgázzal töltött HDD-ben növelhető az adatsűrűség és a lemezek száma is, miközben csökken a működési hőmérséklet és zaj.

Noha az ezt a technológiát használó merevlemezek csak jövőre kerülnek piacra, az adatmentés-specialista Kürt már most bejelentette, hogy felkészült ezek kezelésére. „A héliummal feltöltött merevlemezes meghajtók megjelenése ugyan fejlesztéseket követel meg tőlünk az adatmentés technológiájában, de ez nem állít minket megoldhatatlan feladat elé” – állította Szekeres Gábor, a cég Adatmentés üzletágának vezetője.

A gyártási folyamat alatt ezek a merevlemezek is tisztatéri (pormentes levegőjű) környezetben vannak, és csak az utolsó fázisban töltik fel őket héliummal, vagyis cserélik le a bennük lévő levegőt a jóval kisebb sűrűségű héliumra. Amikor egy ilyen eszközben mechanikai sérülés történik, és a merevlemezt a Kürt laboratóriumában meg kell bontani, majd működésre kell bírni, ezt a gyártási folyamatot és ezeket a környezeti feltételeket kell szimulálni a cég szakembereinek.

A héliumos töltés azt eredményezi, hogy nagyobb lehet az adatsűrűség a tároló felületeken, emiatt az író-olvasó fej pozicionálása valószínűleg jobban tolerálja majd a rendszerben bekövetkező változásokat. Ez azt jelenti, hogy egy meghibásodás után nagyobb lesz az esély az újraindulásra, ami valamelyest kompenzálja a technológiai nehézségek növekedését az adatmentő szakemberek számára.

Azóta történt

  • Hungarikum lett a KÜRT adatmentése

    A Hungarikum Bizottság döntése alapján a „KÜRT Adatmentés” a listán egyetlen szellemi, műszaki megoldásként Magyarország legjelentősebb értékei közé tartozik, és így bekerült a Magyar Értéktárba.

Előzmények