Kodak: a széles látószög mindenkinek jár

Az Eastman Kodak mai bejelentése bizonyítja, hogy a fényképezés világában is van új a nap alatt. Az amerikai vállalat Easyshare V570 néven hamarosan egy olyan kompakt digitális gépet dob piacra – a világon elsőként –, amelyben két önálló objektív található. Az egyik egy fix gyújtótávolságú, nagylátószőgű lencse (kisfilmes sztenderd szerint 23 mm), a másik pedig egy 39-117 milliméteres zoomobjektív, mindkettő saját, 5 megapixel felbontású érzékelővel.

Hogy miért is jó ez? A mai kompakt digitális kamerák zöme nem tud 35 milliméternél szélesebb látószöget biztosítani, márpedig tájfotózásnál vagy éppen egy szűk szobában fotózva erre szükség lehet, ha nem akarjuk, hogy egy fontos részlet vagy néhány rokon lemaradjon a felvételről. A Kodak mérnökei azt a megoldást választották, hogy az általános célú zoomoptika mellé egy másikat is építenek a gépbe, mellyel ezek a feladatok is problémamentesen megoldhatók. Bár a két önálló szenzor használata luxusnak tűnik, a félvezető-technológiák gyors fejlődésének köszönhetően nem lehetetlen, hogy még így is jobban jönnek ki, mint ha egy nagylátószögről induló zoomobjektívet kellett volna építeniük. A két lencse között a gyújtótávolság változtatásával automatikusan vált a gép, a le nem fedett zoomtartományt pedig digitális zoommal (azaz szoftveres nagyítással) képes pótolni.

A gép további különlegessége, hogy automatikusan megoldja a széles látószöggel járó hordótorzítás korrekcióját, nincs szükség utólagos képmanipulációra a számítógépen. Az Easyshare V570 okos panorámakép-készítő funkciót is kapott, amely az első tesztek szerint nagyon ügyesen ragasztja össze az egymás után készített felvételeket. Az már szinte említésre sem érdemes, hogy a 32 megabájt beépített memóriával és 2,5 colos LCD kijelzővel rendelkező gép képes 30 fps-sel MPEG4 formátumú mozgóképet is rögzíteni.

Az Easyshare V570 hivatalosan a héten induló, Las Vegas-i Consumer Electronics Show kiállításon mutatkozik be, kereskedelmi forgalomba a hónap második felében kerül, 399 amerikai dollárnak megfelelő áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Kodak

Azóta történt