Kína a csúcstechnológiában is az élre tör

Hirdetés

A Kína Fejlesztési Bank (CDB) az elkövetkezendő öt évben 80 milliárd jüannal (körülbelül 10,7 milliárd dollár) támogatja az országban a csúcstechnológiai fejlesztéseket – adja hírül a Hszinhua (Xinhua) hírügynökség.

Az 1994-ben, a kínai makrogazdaság fejlesztésének segítésére létrehozott bank és a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) együttműködési nyilatkozatot írtak alá, melyben kifejezik azt a szándékukat, hogy támogatják – többek között – a high-tech innovációt, az ezzel kapcsolatos kulcsprojekteket, a kis- és közepes méretű, csúcstechnológiával foglalkozó vállalkozásokat.

A hírügynökség jelentése szerint Sencsenben (Shenzhen) tartott ipari vásáron fogalmazták meg az együttműködési megállapodást, mivel mind a bizottság, mind az ipari szereplők úgy vélik, ahhoz, hogy ne lankadjon el a fejlesztési kedv, az állami támogatás mellett szükség van új pénzügyi és gazdasági módszerekre és lehetőségekre is, például kockázatitőke-befektetésekre és újabb bankkölcsönökre. Az NDRC és a CDB a jövőben kialakít egy olyan struktúrát, mely a csúcstechnológiai fejlesztéseket végző cégek pénzügyi hátterének biztosítását szolgálja.

Előzmények