Már Kína adatait is begyűjtötték

Kína szerint bizalmas és érzékeny földrajzi információs adatokat gyűjtenek be róluk, ez a közlekedést és a katonaságot is érintheti.

Az utóbbi években elképesztő ütemben erősödött fel a kibertámadások, adatlopások, zsarolótámadások száma és mélysége, sőt, kifinomultsága is. Miközben a kiberbiztonsági szakértők szerint rengeteg nagy globális támadás mögött kínai vagy éppen észak-koreai, orosz bandák állnak, és sokszor kormányzati megrendelésről is beszélnek a szakemberek; addig elmondható, hogy a gyakran vádolt Kínát is érintik a trendek.

Kína most például azt mondja, hogy külföldről eredő földrajzi információs szoftvereken keresztül bizalmas és érzékeny adatokat gyűjtenek róluk, ez a katonaságot, az energiaszektort, az EV-ket, a mezőgazdaságot és a közlekedést is érinti többek között – ezért alapos vizsgálatokat és válaszlépéseket rendeltek el, megelőzendő a további szivárgásokat.

Az eddigi kimerítő vizsgálatok szerint a szoftvert adatgyűjtésre használták, ami nemzetbiztonsági fenyegetés az ország számára. Állításuk szerint szándékos hátsó kapukat építettek a szoftverbe az illetők, amiken keresztül adatlopás és kibertámadás is lehetséges. Azt nem közölték, hogy kit vádolnak az adatgyűjtéssel, továbbá az érintett cégek listáját sem adták közre.

A gazdaságot és az ipart veszélyeztető nemzetbiztonsági fenyegetésektől való félelem és az ezekre adott válaszlépések, az információszivárgás megelőzése így igazából globális trenddé vált.

Azóta történt

Előzmények