Kihelyezheti a termelést az Elcoteq

A Napi Gazdaság információi szerint a megrendelésdömping teljesítése érdekében elsősorban a dél-dunántúli térségben vidéki gyártóbázisok létrehozását tervezi a Pécsett két gyárat is működtető Elcoteq Magyarország Kft. A lap tudja, hogy a Tolna megyei Tamásiban például egy bezárásra ítélt varroda "átvételéről" tárgyalnak. Krippl Zoltán, a társaság kommunikációs igazgatója az értesüléseket nem cáfolta, ugyanakkor hozzátette, az ügyben végleges döntés még nincs. A térség több önkormányzatával is tárgyalásokat kezdtek új üzemek létrehozásáról, s a termelés egy részének kihelyezéséről, mert úgy tűnik, a tervezett mintegy 1300 fős létszámbővítést másképp nem tudják megoldani. Krippl hozzátette, ez a megoldás elsősorban azért merült fel, mert az új dolgozók jelentős része nem vállalja a bejárást. Az elmúlt időszakban egyébként jó néhány településtől kaptak ajánlatot, ám még az sem kizárt, hogy egyedül Pécsett valósítják meg az újabb – várhatóan több milliárdos – beruházási programot.

Az elsősorban multinacionális hálózatitermék-gyártóktól érkezett újabb óriásmegrendelések miatt egyik pécsi gyárában már a közelmúltban több mint egymilliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházásba kezdet a finn Elcoteq magyar cége. Ezzel egy időben jelentették be, hogy a társaság történetének legnagyobb volumenű, mintegy 1300 fős létszámbővítését hajtják végre. A tervek szerint, a foglalkoztatottak száma októberben meghaladja az 5 ezret. (A cég jelenleg is a dél-dunántúli régió legnagyobb foglalkoztatója.)

(*) A finn Elcoteq mintegy 3 milliárd forintértékű zöldmezős beruházással 1998-ban építette fel gyárát a helyi ipari parkban. Kezdetben mintegy 11 ezer négyzetméternyi gyártóterület állt rendelkezésre, majd 2000 januárjában – a Nokia helyi monitorgyárának megvásárlását követően – a termelés megduplázódott. A társaság termelési területe jelenleg meghaladja a 36 ezer négyzetmétert.

Azóta történt

Előzmények