A vállalatok fele nincs tisztában a kiberfenyegetésekkel

A Kaspersky Lab megbízása alapján készült felmérésében a B2B International kimutatta, hogy a cégek fele nem megfelelően tájékozott a biztonsági fenyegetésekről. Ez az eredmény a szükséges ismeretek megszerzésébe, IT-biztonsági rendszerekbe és az informatikai részlegekbe fektetett források hiányával magyarázható – ezt a kutatásban szereplő IT-szakemberek 58 százaléka is elismerte. Az egyik fő probléma az, hogy a felső vezetők nem értik teljesen az informatikai részlegek funkcióját – vagyis a céljaikat és a mögöttük álló érveket.

kaspersky

A tanulmány rávilágított egy másik problémára is, a felkészítés hiányára – erre a megkérdezettek 35 százaléka hivatkozott. Ez a probléma azonban nem kezelhető pusztán új alkalmazottak felvételével, a meglévő munkavállalóknak is haladniuk kell a korral. A kutatás kimutatta, hogy a kulcsfontosságú IT-szakemberek jelentős hányada nem ismeri a leggyakoribb számítógépes fenyegetéseket – a vállalati szektort célzó támadásokat sem. A felmérésben résztvevők 31 százaléka elismerte, hogy soha nem hallott azokról a kiberfenyegetésekről, amelyek a közelmúltban közvetlen fenyegetést jelentettek a szervezetekre.

Mindezt tetézi a számítógépes ismeretek alacsony szintje a munkavállalók között, ami a bizalmas információk kiszivárgásához és az IT-infrastruktúra fertőzéséhez vezethet. Ezért a vállalati alkalmazottak IT biztonsági ismereteinek bővítése éppen olyan fontos, mint a legújabb biztonsági szoftver telepítése.

Jevgenyij Kaszperszkij, a Kaspersky Lab társalapítója és vezérigazgatója a következőképp kommentálta a felmérés eredményeit: „A vállalatoknak nem szabad alábecsülniük a globális fenyegetéseket. Az utóbbi időben egyre többen veszik komolyan ezt a problémát, így a cégeken belül nőtt a kifejezetten informatikai biztonságra specializált személyzet száma (jelenleg az IT-szakemberek világszerte mintegy 40 százaléka biztonsági szakember). Ugyanakkor az IT-biztonsággal foglalkozó dolgozók nem mindig megfelelően képzettek és hozzáértők ahhoz, hogy képesek legyenek megvédeni a céget a fenyegetésektől. Ezért nekünk az IT-biztonsági iparág résztvevőjeként nem csak megoldásokat kell gyártanunk, de fel kell hívnunk a figyelmet a hiányosságokra is. A személyzet számítógépes ismeretének bővítése létfontosságú a biztonsághoz, miközben a felső vezetésnek tisztában kell lennie egy kibertámadás lehetséges következményeivel, és meg kell értenie, hogy a vállalati hálózat megbízható védelme jelenti a kulcsot az IT-infrastruktúra hatékony fejlesztéséhez. Globális oktatási projektjeink célja, hogy népszerűsítsük az informatikai biztonságot – nem csak a vállalatokért, de az egész gazdaságért. A kiberbűnözők ugyanis nem csak az üzleti környezetet tehetik tönkre, de megakadályozhatják a globális fejlődést, sőt, gazdasági és politikai összeomlást is előidézhetnek. Azért vagyunk, hogy ezt megakadályozzuk.”

A B2B International 2012 júliusában 22 ország közel 3300 vezető IT-szakemberét kérdezte meg a globális informatikai veszélyekről. A kutatásban, amely az IT iparág legégetőbb problémáit vizsgálta, azok a szakemberek vettek részt, akik aktív szerepet játszanak a vállalati döntéshozatalokban, beleértve az IT-biztonsági kérdéseket is.

Azóta történt

Előzmények