A kábeltévések szerint sok a tévhit a digitális átállással kapcsolatban

A kábeltévés szolgáltatók legnagyobb hazai szakmai szervezetének tapasztalatai szerint a lakosság körében még mindig jelentős az információhiány és sok a tévhit a jövő évre tervezett digitális átállással kapcsolatosan. A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) ezért együtt kíván működni a hatóságokkal az eredményesebb felvilágosítás érdekében – áll a nyilatkozatukban.

Az MKSZ a Tihanyban megtartott mai közgyűlésén a mintegy két és félmillió háztartást ellátó 180 kábeles szolgáltató képviselői áttekintették a digitális televíziózás helyzetét. A tagszolgáltatók aggodalommal tapasztalják: a lakosság jelentős része nincs tisztában azzal, hogy ez valójában a jelenleg egyszerű antennával, előfizetés nélkül fogható analóg földfelszíni tévés műsorszórás lekapcsolását jelenti. Ezt a bizonytalanságot kihasználva egyes üzletkötők több településen is megpróbálják a hagyományos analóg kábeltévés előfizetőket átcsábítani, elhitetve velük, hogy hamarosan mindenkinek kötelező lesz átállni digitális vételre, így az analóg szolgáltatást nyújtó jelenlegi kábeles szolgáltatója megszűnik. A szakmai szövetség hangsúlyozza: valójában egyetlen kábelszolgáltatónak sem kell beszüntetnie a működését a digitális átállásnak nevezett folyamat kapcsán.

A tapasztalatok szerint hasonlóképpen nem egyértelmű a ma még földi analóg vételű antennával tévézők számára, hogy a lekapcsolás után hogyan tévézhetnek tovább. Sokakban él az a téves elképzelés, hogy csak a digitális földfelszíni műsorszórás szintén antennás vételét választhatják, holott a jogszabály szerint a kábeltelevíziós szolgáltatásokhoz is igényelhetnek majd támogatást a rászorulók.

A kábeltévé-társaságok az ilyen és hasonló anomáliák miatt üdvözlik, hogy hosszas előkészítést követően a tervek szerint néhány hónapon belül megkezdődhet az analóg földfelszíni műsorsugárzás lekapcsolásával összefüggő lakossági kommunikáció. Az MKSZ felajánlja együttműködését a hatóságokkal a minél eredményesebb technológiasemleges lakossági felvilágosítás érdekében – áll a szervezet közleményében.

Azóta történt

Előzmények