Jönnek a szupernotebookok

Egészen a legutóbbi időkig elkerülte a PC-gyártásra jellemező profitrátagyilkos verseny a notebookok piacát, ám a dél-koreai, kínai és tajvani cégek megjelenése itt is lefelé nyomja az árakat. Az ágazat legjelentősebb szereplői technológiai fejlesztésekkel próbálnak reagálni az erősödő versenyre – írja a Financial Times.

Egy modern hordozható számítógépnek olyannak kell lennie, mint egy fogyasztói elektronikai terméknek. Jó, ha ez már a dizájnban is megnyilvánul, ennek megfelelően terjednek például a fekete-ezüst komputerházak. A japán Toshiba egyik legújabb gépe emellett egyetlen gombnyomással átalakítható tévévé, egy továbbival pedig dvd-lejátszóvá. Ezt a két funkciót Linux operációs rendszer szolgálja ki, amelynek köszönhetően bármelyik funkciójú beindítása mindössze hét másodpercet vesz igénybe. Egy további komputerváltozat strapabírását oly módon demonstrálta a cég egyik szakembere, hogy miközben egy mozifilm képei futottak a képernyőn, egyszerűen "kitépte" a merevlemezes meghajtót a berendezésből. Semmi sem történt, ugyanis a notebookot két párhuzamosan működő winchesterrel látták el, így az egyik kiesésekor a másik zavartalanul folytatta az éppen futó feladat megoldását. Végül egy további, már kapható modellbe kukkolók elleni védelmet építettek: a felhasználó szemből nézve mindent jól lát a lapos képernyőn, ám a mellette ülőnek már csak egy sakktábla képe jut, ha megpróbál belenézni az éppen futó programba.

A jövő azonban még szuperebb notebookokat hoz. A japánok több újítással is kísérleteznek. Az első a nagy sebességű vezeték nélküli technológiák integrálása a hordozható komputerekbe. A több száz megabit/másodperces átvitellel nyomtatókhoz, hálózati végpontokhoz, kivetítőkhöz lehet dokkolni a gépeket anélkül, hogy vezetékekkel kellene bajlódni. Dolgoznak a kutatók a beszédfelismerésen is, illetve, ami még ennél is érdekesebbnek tűnik, az úgynevezett háromdimenziós mozgásérzékelőn. Ez utóbbi feladata az egér és részben a billentyűzet helyettesítése lesz. A felhasználó úgy mozgathatja a hagyományos kurzort, hogy az ujjával – nem érintve a képernyőt – rámutat egy pontra, majd kezével tovahúzza azt a "levegőben". Ez a technológia extra processzorteljesítményt igényel, amelyet dupla chipes hardverrel oldhatnak meg. A Toshiba emellett az IBM és a Sony együttműködésével be kívánja vezetni notebookjainál a Sony PlayStation 3 videojáték-konzoljához kifejlesztett Cell mikrochipet is – esetlegesen együtt egy "hagyományos" Intel-processzorral.

Előzmények