Jönnek a 4 megapixeles mobilok

A fényképezőgéppel ellátott mobiltelefonokkal ma még lehetetlen olyan fotókat készíteni, melyek minősége akár csak megközelítené a digitális gépekkel lőtt képekét, ám az iparág rohamléptekben fejlődik. Olyannyira, hogy lassan a kamerás mobilokból telefonos kamerák lesznek.

A Mitsubishi Electric novemberben kezdi meg mobilokhoz fejlesztett 4 megapixeles kameramoduljának próbagyártását. Ennek CCD-érzékelője 2304 x 1728 pixel felbontású képek rögzítését is lehetővé teszi, ráadásul másodpercenként akár 30 képkocka VGA-felbontású – 640 x 480 pixeles – mozgókép felvételére is képes. A japán vállalat jövő márciusra tervezi a sorozatgyártás beindítását, és ha a tervet sikerül tartani, már májusban piacon lehetnek a 4 megapixeles mobilok.

Már jó ideje a kamerás telefonoknak köszönhető a mobilpiac növekedése. A nagyobb felbontású gépek megjelenésével azonban egyre több kritika éri az integrált fényképezőgépek gyenge optikáját. Nem véletlen, hogy néhány gyártó a felbontás növelése helyett az optika javítására koncentrál.

A Sharp például májusban mutatta be 2x optikai zoomot támogató 2 megapixeles telefonját, míg a Samsung nem sokkal később dobott piacra egy olyan modellt – az SPH-S2300-at –, mely inkább tekinthető telefonálásra is alkalmas fényképezőgépnek, mint kamerás mobilnak. Ezt a készüléket egy 3x optikai zoomos Pentax objektívvel és 3,2 megapixeles érzékelővel szerelték. Minthogy azonban a zoomobjektív helyigénye nagyobb, egyelőre csak kevés mobilon alkalmazzák ezeket.

Azóta történt

Előzmények