Füldaganatot okozhatnak a mobilok

Hirdetés

A stockholmi Karolinska kutatóintézet most közzétett vizsgálata azt mutatja, hogy az éveken át tartó mobilhasználat jelentősen növeli a hallóideg-daganat (acusticus neurinoma) kialakulásának valószínűségét. Ez a halló- és egyensúlyérző idegen kialakuló – egyébként ritka – tumorfajta jóindulatú, de nyomja az ideget és a környező agyszövetet, és halláscsökkenést, egyensúlyzavarokat és szédülést okozhat – írja a dnr.hu.

A svéd kutatók körülbelül 150 – acusticus neurinomában szenvedő – beteg és 600 egészséges ember vizsgálatát követően azt találták, hogy a hallóideg-daganatok kialakulásának esélye közel megduplázódott azoknál, akik legalább tíz éve használtak mobiltelefont, és a tumor megjelenésének valószínűsége a fejnek azon az oldalán, ahol a páciensek általában tartották a készüléket, négyszeresére nőtt.

A tanulmány azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a vizsgálat idején még csak analóg telefonok voltak tíz évnél hosszabb ideje forgalomban, ezért nem állítható, hogy hasonló hatásai volnának a ma elterjedt digitális mobilok hosszú távú használatának.

A vizsgálatra az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató intézete által koordinált Interphone nemzetközi program részeként került sor, mely arra keresi a választ, hogy a rádiófrekvenciás mágneses mező összefüggésbe hozható-e az agyi daganatok kialakulásával.

Azóta történt