Hidegre tett Leopárd: itt az OS X 10.6

A mai naptól Magyarországon is megvásárolható az Apple operációs rendszerének legújabb kiadása, az Egyesült Államokban augusztus 28-án megjelent Mac OS X 10.6 – jelentette be az Apcom, az amerikai gyártó termékeinek kizárólagos hazai disztribútora. A Snow Leopard (hópárduc) kódnevű szoftver ugyan sok újdonságot tartalmaz, mégis vannak, akik úgy tartják: helyesebb új operációs rendszer helyett inkább szervizcsomagról beszélni.

Exchange-integráció

Kétségtelen tény, hogy a fontos változások egy része nem látványos. Ezek közé tartozik a 64 bites címzés támogatása – melyre mind az operációs rendszert, mind az integrált alkalmazásokat felkészítették –, a többmagos processzorok teljesítményének kihasználását nem ilyen hardverre optimalizált szoftverek futtatása esetén is segítő Grand Central Dispatch, illetve a grafikus processzorok párhuzamos számítási kapacitásának általános célú felhasználását biztosító OpenCL implementálása. A legnagyobb durranás azonban kétségkívül a Microsoft Exchange Server (egészen pontosan csak a 2007-es verzió) beépített támogatása – merthogy Exchange-integrációt az Office csomag használata nélkül más operációs rendszer nem biztosít gyárilag. Ennek köszönhetően a munkahelyi levelezés közvetlenül bonyolítható a Mail alkalmazásból, az események szervezése pedig az iCal naptárprogramból.

Mac OS X Snow Leopard

Ezen túl az operációs rendszert karcsúsították (a gyártó közlése szerint feleannyi helyet foglal, mint elődje), számos alkalmazásán finomítottak, és igyekeztek az integrált programok futási sebességén is javítani – bár ez utóbbi munka eredményét az első tesztek nem tudták bizonyítani. Ami biztos: a Mac OS X 10.6 a Safari 4 böngésző 64 bites verziójával, a Windows 7-tel kompatibilis Boot Camp 3.0-val és a QuickTime X médialejátszóval kerül forgalomba.

Mennyibe kerül?

Az új verzió a Mac OS X 10.5 Leopard frissítéseként érhető el. Az upgrade-kiadás licence 8299 forintért vásárolható meg, a családon belül öt felhasználó gépén futtatható Family Pack csomagért pedig 15 500 forintot kell fizetni. A Mac OS X 10.4 (Tiger) rendszert Intel-alapú gépeken használó Mac-felhasználókat megcélzó dobozos pakk az operációs rendszeren kívül tartalmazza az iLife '09 és iWork '09 programokat is – e csomag hazai árát nem közölte a forgalmazó.

Az új Mac OS X-hez azok a vásárlók is hozzájuthatnak, akik korábbi verziót tartalmazó Mac számítógépet vesznek (vagy már vettek) az Apple vagy a hivatalos viszonteladók boltjaiban idén június 8. és december 26. között. Nekik a hazai disztribútor azt javasolja, hogy a Mac OS X Snow Leopard Up-to-Date program magyarországi feltételeiről érdeklődjenek a viszonteladóknál. Sorstársaik az Egyesült Államokban 10 dolláros kezelési és postaköltség fejében juthatnak hozzá az újabb rendszerhez.

Az Apcom egyben azt is bejelentette, hogy a Mac OS X Snow Leopard Server is megvásárolható hazánkban, ennek javasolt fogyasztói ára 157 250 forint.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények