Múzeumba kerülnek a Flash-játékok

A régi idők nagy harcosa nyugdíját egy archívumban tölti.

A régi digitális tartalmak egyik legnagyobb gyűjteményét menedzselő Internet Archive bejelentette, hogy – miután az Adobe 2020. december 31-én hivatalosan is végleg kukázza a technológiát – mostantól a gyűjteménybejn elhelyezik a Flash-animációkat és játékokat is.

A közlemény szerint az Internet Archive – sok megőrzött régi programhoz hasonlóan – emulálni fogja a szoftvereket, hogy a jövőben is lehessen futtatni őket a böngészőkben.

A munka már korábban megkezdődött, jelenleg több mint ezer játék és animáció között válogathatnak az érdeklődők az archívumban. Ezek élvezetét egy még fejlesztés alatt álló, Ruffle névre hallgató emulátor teszi lehetővé, mely jelenleg a 2013 után készült Flash-tartalmak többségével egyelőre még nem kompatibilis, viszont a korábbiakkal működik.

Megjegyzik, hogy Flash ugyan a legújabb időkben már az internet „rémálmává” vált, a kezdeti időszakban hallatlanul fontos szerepe volt, megadta a lehetőséget egy kezdő fejlesztőnek is, hogy bonyolult és rugalmas kép- és hangtartalmakat készítsen.

Az Adobe egyébként már 2017-ben bejelentette a támogatás fokozatos megvonását, mely ez év végéig eljut a végpontjáig, amikor is az Adobe blokkolni fogja a lejátszást – a Player eltávolítására felhívó üzenetek kiküldését már megkezdték. A hosszú kivonulás azonban lehetőséget adott az átállásra, és ma már a weboldalak alig több mint két százalékán fut Flash-kód.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények