Visszakapják az internetet az ujgurok

Megkezdődött az internet-hozzáférés fokozatos visszaállítása a Kína észak-nyugati határán fekvő Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang) autonóm területen, melyet a nyári etnikai zavargások kitörését követően kapcsoltak le a hatóságok a világhálóról. A lakosság egyelőre két nagy központi portálhoz, a xinhuanet.com-hoz és a people.com.cn-hez kapott korlátozott hozzáférést – egyelőre csak az olvasás megengedett, a fórumokon hozzászólni nem lehet –, de rövidesen engedélyezik a nagyobb e-mail szolgáltatások elérését is.

A tartományi kormányzat azt követően döntött a közel fél éve bevezetett tiltás feloldásáról, hogy a július elején a régió székhelyén, Urumcsiban kitört, közel 200 halálos áldozatot követelő etnikai zavargások után a béke stabilizálódni látszik. A hatóság a helyi, többségében muzulmán ujgurok és a kínai hanok közötti összecsapások kirobbanását követő napon azért vágta el az internet-hozzáférést, tiltotta le a nemzetközi telefonhívásokat és az SMS-küldést, mert – a hivatalos indoklás szerint – a megmozdulások kitervelői ezeket a csatornákat használták híveik mozgósítására.

A teljes kommunikációs blokádot augusztusban részlegesen feloldották: akkor körülbelül 100 tartományi weboldal – köztük önkormányzati és banki oldalak – elérését engedélyezték, de a teljes hozzáférésért ezt követően is a szomszédos provinciákba kellett utazni. Urumcsiban csak kevesek – kormányzati tisztviselők és újságírók – privilégiuma volt a korlátozások nélküli elérés, de ők is csupán a hivatalos sajtóközpontban felállított és megfigyelt 24 gépet használhatták.

A nemzetbiztonsági okokra hivatkozva bevezetett tiltást sokan kritizálták. A helyi kormányzat most azt ígéri, hamarosan ismét engedélyezik a nemzetközi hívásokat és az SMS-küldést is – írja a China Daily.

Azóta történt

Előzmények