Internet-hozzáférés mint juttatás

Minden hosszú távra tervező vállalkozás igyekszik megtartani, és különféle béren kívüli támogatásokkal is magához kötni értékes munkatársait – pénzbeli, természetbeni és egyéb juttatásokkal igyekszik kiegészíteni dolgozóinak fizetését. A munkabért közismerten komoly adóterhek terhelik, és például egy bruttó 10-20 ezer forintos béremelés a fizetési borítékban már alig jelentkezik, így nem véletlen, hogy a vállalatok kisebb adóterhekkel járó juttatási formákat keresnek. Már évekkel ezelőtt bevezették az étkezési jegyeket, és különböző utalványokat, és mind a munkáltatók, mind a munkavállalók évezik a velük járó kedvezményeket.

A tavaly módosított adótörvényeknek köszönhetően 2003. január elsejétől a cégek dolgozóikat otthoni internet-hozzáféréssel is támogathatják. E juttatási forma kiemelt előnye, hogy korlátlan mértékben adható a dolgozóknak, adó- és járulékmentesen, szemben például az étkezési hozzájárulásokkal vagy az üdülési csekkel, ahol jogszabály állapítja meg az adó- és járulékmentesen adható összeg felső határát. Az új juttatási forma bevezetésének egyetlen komoly akadálya a nehézkes és körülményes adminisztráció.

Bár az új juttatási forma bevezetése igen sok munkával jár, az Axelero Internet eddig már több mint 300 céggel kötött megállapodást az adó- és járulékmentesen adható internet-hozzáférési támogatás megadásáról.

A szolgáltató és az utalványok értékesítésében nagy tapasztalatokkal bíró Sodexho Pass Hungária Kft. november 24-én jelentette be új szolgáltatását, a Sodexho Pass Internet utalványt, amelynek segítségével a cégek megszabadulhatnak azoktól a bonyolult adminisztrációs kötelezettségeiktől – és az ebből fakadó anyagi terhektől is –, amelyek az alkalmazottaik internet-hozzáférésével kapcsolatosak. A már 2004. december elsejétől a Sodexho Pass Hungária Kft.-n keresztül megvásárolható Internet utalványok az Axelero Internet lakossági ADSL, Kábelnet, Kombi és Mindenkinet szolgáltatásainak igénybevételére használhatók fel. A fenti szolgáltatások az ország egész területét lefedik, így az Internet utalvány földrajzi helyzettől függetlenül minden cég számára előnyös juttatási forma lehet.

Az utalvány legfontosabb előnye más internethez kapcsolódó juttatási formához képest az, hogy csupán minimális adminisztrációt igényel. Az utalványok megvásárlását követően a cégnek nem kell minden egyes alkalmazottja számára külön szerződést kötnie az internetszolgáltatóval, nem kell havonta ellenőriznie, könyvelnie és kifizetnie a számlákat, és a cégtől távozó dolgozók esetében a szerződés felbontása miatti kötbérrel sem kell számolnia.

A szerződéskötés a munkavállaló feladata, aki az internethasználathoz kapcsolódó költségeit, illetve annak valamely hányadát maga egyenlíti ki, amikor a munkaadójától kapott Internet utalványon található kódot az Axelero erre a célra kialakított weboldalán megadja. Az Internet utalvány mint béren kívüli juttatási forma a vállalat számára tehát nem jár több adminisztrációval, mint például egy szabadon beváltható étkezési utalvány – viszont adó- és járulékmentes, összeghatártól függetlenül.

A számok mindenképp önmagukért beszélnek. Az utalvánnyal a bérben történő kifizetéshez képest több mint 50 százalékos költségmegtakarítás érhető el, vagy ugyanakkora bérköltség mellett 100 százalékkal több nettó támogatás adható a dolgozóknak.

Mivel az adójogszabályokat nem mindenki ismer(het)i naprakészen – ismerjük be, ez egy külön szakma, amely folyamatos (ön)képzést igényel –, megadjuk, hol nézhetnek utána. A személyi jövedelemadóról szóló CXVII. számú törvény 1. számú mellékletének 7.11 pontja teremt lehetőséget arra, hogy a munkaadók adó és járulékmentesen támogassák dolgozóik otthoni internethasználatát.

És álljon itt egy tábla a konkrét adatokkal. Ha feltételezzük, hogy a vállalat dolgozóinak átlagkeresete 140 ezer Ft, és egy 9 900 Ft/fő/hó összegű juttatással számolunk, akkor a következő számítások végezhetők:

 

Tétel megnevezése Utalványban adómentesen Bérben kifizetve
Internet utalvány havi nettó értéke/fő 9 900 Ft 9 900 Ft
Éves juttatás 118 800 Ft 118 800 Ft
Munkavállalók bérterhei 0,00 % 34,10 %
Összesen évente 0 Ft 61 428 Ft
Bruttó juttatás évente 118 800 Ft 180 228 Ft
Munkáltató további bérterhei 0,00 % 33,50 %
Összesen 0 Ft 60 376 Ft
Munkáltató összes bér jellegű költsége 118 800 Ft 240 604 Ft
Éves megtakarítás összesen 121 804 Ft -
51 % -
Éves megtakarítás 100 fő esetén 12 180 400 Ft -

Az Internet utalványok már 2004. december 1-től megvásárolhatók, és természetesen használhatók is az Axelero Internet szolgáltatásainak igénybevételéhez. A példában szereplő 9 900 Ft-os összeg nem az egyetlen választható összeg, és a munkáltató ennél kisebb és természetesen nagyobb összegekkel is támogathatja munkavállalóit. Az Internet utalvány – és a hozzá tartozó regisztrációs kód – segítségével a dolgozók részben vagy egészben fizethetik az internet-előfizetéssel kapcsolatos költségeket.

Azóta történt