Az Intel vezetője visszatelepítené a chipgyártást Ázsiából

A vezérigazgató szerint a váltásnak közgazdasági és nemzetbiztonsági előnyei is lennének.

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója a Bloombergnek adott online interjújában tegnap sürgette az Egyesült Államok és Európa vezetőit, hogy mihamarabb „hozzák vissza” a chipgyártást, ugyanis aggályos az ázsiai koncentráció, és a változtatáshoz állami segítségre is szükség van.

Gelsinger elmondta, hogy jelenleg a termelés 80 százaléka Ázsiában van, és mostanra világos lett, hogy ennek két fő kockázata van: egyrészt a koronavírus-járvány megmutatta, hogy milyen erős az amerikai és európai cégek kitettsége, függősége, másrészt szaporodnak a nemzetbiztonsági aggályok is. A vezérigazgató optimista, mivel úgy véli, hogy a politikusok is belátták a helyzet tarthatatlanságát, és a jelenlegi válságidőszakot kiválóan fel lehetne használni a reformra.

Gelsinger kiemelte azt is, hogy az Intel maga is hathatósan igyekszik, hamarosan közzéteszik az amerikai és európai bővítési terveiket – korábbi híradások szerint chipgyártó bázist nyitnak Németországban, illetve új létesítményeket hoznak létre Olaszországban és Franciaországban is, az USA-ban pedig az ohiói Columbusban épül új gyár.

Iparági kezdeményezésre egyébként a törvényhozásban elindult egy folyamat, hogy 52 milliárd dollárral támogassák az amerikai chipgyártás bővítését, illetve egyéb módokon ösztönözzék az amerikai vállalkozásokat az iparágban történő fejlesztésekre, de a kezdeti nagy lendület megtört, döntés még nem született.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények