Intel: bővülő írországi gyártókapacitás

Az Intel tegnapi részvényesi tanácsülésén jelentette be, hogy – az Ír Fejlesztési Hatósággal (IDA) kötött megállapodás értelmében – 2 milliárd dolláros beruházással kibővíti és korszerűsíti új írországi félvezetőgyártó üzemét. A beruházás részeként felkészítik a leixlipi Fab 24-es üzemet a 65 nanométeres gyártási technológia alkalmazására, és egy új, 300 milliméteres szilíciumszeleteket megmunkáló részleggel egészítik ki azt. A Fab 24-2 több mint 5500 négyzetméternyi gyártóterülettel rendelkezik majd. Az új – szintén 65 nanométeres technológiát alkalmazó – részlegben 2006 első félévében kezdődhet meg a termelés.

Az IDA-val kötött megállapodás értelmében az ír kormány támogatásokkal segíti az Intelt írországi beruházásaiban. A chipgyártó 3,6–4 milliárd dollárra tervezett idei tőkeberuházási keretéből fedezi a projekt kezdeti megvalósításának költségeit.

1989 óta az Intel hozzávetőlegesen 6 milliárd dollárt fektetett be Írországban, ahol körülbelül 4700 alkalmazottat és alvállalkozót foglalkoztat – elsősorban leixlipi telepén. Itt találhatóak a Fab 10 és Fab 14 épületei, illetve az újonnan épített Fab 24 is. A vállalat Shannonban egy kommunikációs termékekre koncentráló áramkörtervező központot is működtet.

***

Az Intel egy hónappal ezelőtt közölte, hogy 2 milliárd dollárt fordít arizonai Fab 12-es gyárának korszerűsítésére: a Chandlerben található gyárat 300 milliméteres szilíciumszeletek feldolgozására teszik alkalmassá. Ez a beruházás a tervek szerint 2005 végén fejeződik be.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények