Egyre derűlátóbb az Intel

Hirdetés

Javította folyó negyedévi árbevételi prognózisát az Intel, miután a korábban gyenge pontnak számító flash-memóriachipek piacán erősítette pozícióját. A bejelentés ugyan kedvezően hatott a részvény árfolyamára, de a kurzus így is 13 százalékkal morzsolódott le az év eleje óta.

Az amerikai Intel Corp. a flash-memóriachipek iránti kereslet meglepő mértékű bővülésére hivatkozva a korábban megadott sávon belül fölfelé tolta a folyó negyedévben várható árbevételére vonatkozó előrejelzését. A világ legnagyobb félvezetőgyártója most 18-20 százalékkal, 8-8,2 milliárd dollárra növekvő árbevétellel számol a június 26-án záruló negyedévben, szemben az áprilisban becsült 7,6-8,2 milliárd dollárral és a Reuters Estimates 8 milliárd dolláros konszenzusával. A nettó profitra, amelyre az Intel hagyományosan nem ad prognózist, a piaci konszenzus 1,7 milliárd dollár, az egy évvel korábbi azonos időszakban elért érték közel kétszerese. A bruttó haszonkulcsra a csoport 60 százalékot vár, ami gyakorlatilag nem jelenti a korábbi 60-61 százalékos prognózis módosítását. A részvény árfolyama a bejelentések hatására 2 százalékkal, 28 dollárra emelkedett a péntek délelőtti európai kereskedésben, de a kurzus így is 13 százalékkal állt alacsonyabban, mint az év első napján.

Az elsősorban mobiltelefonokban használt flash-memóriachipek terén öt negyedévi folyamatosan kiábrándító teljesítmény után a folyó negyedévben elérkezett a fordulópont, miután a mobilgyártók értékesítése összességében javul és az Intel növelte részesedését a bővülő piacon - összegzett Andy Briant pénzügyi igazgató, hozzátéve, hogy ugyanakkor a fő üzletág esetében - nagyszámítógépekbe, PC-kbe és laptopokba épített chipek - az értékesítés a terveknek megfelelően alakul. A Front Barnett Associates alapkezelője szerint az előrejelzés azt sugallja, hogy az Intel utóbbi években végrehajtott beruházásai kezdenek beérni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények