Ingyenes könyv a TCP/IP alapjairól a Microsofttól

A Microsoft TechNet hazai weboldaláról ingyen letölthető Petrényi József „TCP/IP alapok” című könyvének új kiadása, amelyben a hálózatkezelés legfontosabb tudnivalóit foglalja össze a szerző. Az Exchange Server MVP (Most Valuable Professional) minősítéssel rendelkező szakíró olvasmányos, közérthető stílusban, számos ábrával illusztráltan ismerteti a TCP/IP alapjait.

A pdf-formátumban elérhető kötet egyik erénye, hogy olyan technológiákat mutat be, amelyek nemcsak Microsoft-platformot használók, hanem valamennyi informatikus számára általánosan hasznosak. A második, javított kiadáshoz mind a Unix/Linux-, mind a Microsoft-közösség adott visszajelzéseket, ennek köszönhetően érthetőbbé és egyszerűbbé vált a könyv.

Petrényi József, a rendhagyó kötet szerzője önmagát is rendhagyó módon mutatja be: „Szakmai karrierem 2002-ben indult be igazán, amikor egy csoportos leépítés előjátékaként kirúgtak a munkahelyemről. Jó tíz hónapig kerestem új munkahelyet, közben »rágyúrtam a szakmára«, tanultam, mint az őrült, sorra nyomtam a valódi vizsgákat. 2005 körül vágtam bele egy szakmai/civil blogba, az ottani szakmai írások keltették fel később a Microsoft figyelmét. Így lettem a TechNet Magazin egyik rendszeres szerzője. Innentől szépen apránként épültek egymásra a dolgok: cikkek, blogbejegyzések, oktatási anyagok, közben pedig egy MVP-cím megszerzése. Ezután egy Exchange 2007 könyv következett, amely eredetileg Netacademia-produkciónak indult, de a kézirat végül a Microsoft Magyarországnál landolt. Erre a mostani könyvre már a Microsofttól kaptam a megbízást (és ahogy most kinéznek a dolgok, valószínűleg nem ez lesz az utolsó). A kiindulási pont az volt, hogy a számítástechnikai hálózat manapság annyira alapinfrastruktúra, mint mondjuk a villanyvilágítás – mégis nagyon kevés informatikus van tisztában azzal, mi is az a közeg, amelyet használ. Mindenképpen hasznosnak tartottunk egy olyan könyvet, amely egyrészt érthetően próbálja elmagyarázni a folyamatokat (bátran felvállalva a kockázatot, hogy slamposnak fogják nevezni), másfelől pedig kézikönyvként is használható, ha valaki nekiáll hálózati forgalmat elemezni.”

A TCP/IP alapok című könyv – melyre erényei mellett azért ráférne egy korrektúra – ingyenesen letölthető a Microsoft TechNet oldaláról.

Azóta történt

Előzmények