Informatikusok a digitális analfabetizmus ellen


Magyarországon „…szakadék tátong az informatikai eszközöket felhasználók és a digitálisan írástudatlanok között” – idéztük nemrég szomorúan az Inforum helyzetjelentésének súlyos mondatát. A nyilvánvalóan tarthatatlan helyzet megváltoztatásának szándékával, egy kifejezetten biztató kezdeményes nyomán, a Dél-Dunántúlon létrejött az IVeTár, az Informatikai Vezetők Társasága, mely tavaszi megalakulása után tegnap tartotta meg Pécsen bemutatkozó sajtótájékoztatóját.

Ficsor József, az egyesület elnöke elmondta, hogy az összefogás felé a Dél-Dunántúl informatikai viszonyainak nyugtalanító fejletlensége és a helyi gazdaság teljesítményének az elmúlt években tapasztalt erős visszaesése terelte őket. Ha a fejlett országok gazdasági folyamatait tekintjük példának, akkor mindenki számára világos, hogy ott a szolgáltatások egyre nagyobb potenciált képviselnek, s ezen belül is az e-gazdaság, az információs és telekommunikációs (IKT) technológia szektorának a teljesítménynövekedése a legmeghatározóbb.

A Dél-Dunántúlon a közelmúltig nem volt olyan szakmai fórum, amely befolyását és szakértelmét latba vetve az IKT ágazat fejlesztése mellett kiállhatott volna. Ezért a helyi gazdasági szféra, a közszolgáltatók és a közigazgatás informatikai vezetői összefogtak, és megalakították az Informatikai Vezetők Társasága Közhasznú Egyesületet. A szervezet célja, hogy szakmai hátterével segítse a régió gazdasági fejlődését, az információs társadalom kiépítését, az esélyegyenlőség növelését és a munkahelyteremtést. Az információs társadalom létrehozása iránti elkötelezettségüket kívánják bizonyítani a 2007–2013-as tervezési időszakban. Az egyesület célja, hogy kialakított véleménye meghatározó legyen, tanácsadói tevékenységével segítse a döntéshozók munkáját.

Résztvevők és célok

Az egyesület tagjai a Dél-Dunántúl meghatározó szervezeteinek informatikai vezetői (csak hogy néhány példát említsünk: a Közigazgatási Hivatal informatikai főosztályvezetője, a PTE Közgazdasági Karának informatikai tanszékvezetője, a T-Com pécsi osztályvezetője, a KSH pécsi igazgatóhelyettese, az Iparkamara informatikai osztályvezetője, az M&M Computer ügyvezető igazgatója stb.). Képzettségükből és helyzetükből adódik, hogy mindannyian jártasak az informatikai és telekommunikációs fejlesztésekben, a tudásalapú társadalom építésében, az elektronikus szolgáltatások tervezésében, bevezetésében. Az összefogást mindennél többre tartó tagok az egyesület keretében az informatikai és telekommunikációs ágazat szakértőiként megvitathatják ötleteiket és a problémákat. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a 2005-ben meghirdetett i2010 nevű európai program – mely a versenyképes digitális gazdaság ösztönzése érdekében fogalmaz meg célokat – minél nagyobb mértékben érvényesüljön a dél-dunántúli régióban. A 2007–2013-as tervezési ciklusban segíteni fogják tanácsaikkal, véleménynyilvánításaikkal a régió gazdasági társaságait és közintézményeit, hogy az Európai Unió pályázati forrásait minél nagyobb számban nyerhessék el, s hogy ezeket az összegeket értelmesen, hatékonyan, a közép- és hosszú távú társadalmi nyereségeket szem előtt tartva használják fel. Különös hangsúlyt helyezenek az aprófalvas Dél-Dunántúlon arra, hogy a kistérségek és települések – melyek számára nem csak a lemaradás csökkentését, hanem a kitörés lehetőségét is jelentheti az informatikai-telekommunikációs fejlesztés – a lehetséges legnagyobb szakmai támogatást kaphassák az egyesülettől.

Az IVeTár és az EKF-projekt

 


Pécs2010

A jelen egyik legfontosabb kihívása, hogy az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet nemrég megszerző Pécs számára kulcskérdés a nagyszabású rendezvény megszervezésében és lebonyolításában az informatikai háttér. Az együttműködés szándékát jelezte, hogy Tarrósy István, a Pécs2010 Menedzsment Központ általános igazgatója is megjelent a sajtótájékoztatón, s a projekt bemutatása utáni beszélgetés során néhány perc alatt kiderült, hogy a rendezvény szervezőinek és az IVeTár tagjainak törekvései megegyeznek, s minden esély megvan arra, hogy – a pécsi építészek összefogásának példájára – az egyesület tagjai hangadó tanácsadói közösségként segítsék az EKF minél sikeresebb lebonyolítását. Az előzetes informálódás alapján néhány ötlet már szóba is került. Legfontosabbnak azt tartják a résztvevők, hogy – csakúgy, mint minden más, az EKF keretében létrejövő beruházás esetében – a megvalósítandó IKT-fejlesztések ne csak 2010-re szóljanak, hanem a régió mindezeket a későbbiekben is ki tudja használni, s a fejlesztések folytán várhatóan meginduló felemelkedés íve később se törjön meg. Előzetes tervként felmerült, hogy a felépítendő pécsi Tudásközpontban létrehoznának egy „szuperszámítógépes” centrumot is, amely számtalan lehetőséget kínálna a helyi oktatás, közigazgatás stb. rendszereinek kihasználására. Ugyancsak ígéretesnek tűnik az az elképzelés, amely szerint a Jövő Házához hasonlóan megszületne a pécsi Technológia Háza, amely nemcsak a modern technológiákat mutatná be interaktív formában, hanem az éppen aktuális csúcstechnológiát is elérhetővé, megszemlélhetővé, kipróbálhatóvá tenné az érdeklődők számára.

A kifejezetten inspiratív és baráti hangvételű sajtótájékoztató talán feljogosít némi reménykedésre, hogy az a bizonyos szakadék egyszer mégiscsak eltűnik…

Azóta történt

Előzmények