Informatikai kutató-fejlesztő központ alakult Debrecenben

A sikeres pályázást követően új Informatikai Kutató-fejlesztő Központ alakult a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok, valamint informatikai vállalkozások részvételével a Hajdú-Bihar megyei fővárosban.

A Tudományegyetemi Karok mellett a pályázat résztvevői a Geoview Systems Kft., az ISH Kft., a Corvex Zrt., az Orgware Kft., valamint a Netlock Kft. A Debreceni Informatikai Kutató-fejlesztő Központ olyan részprojektek végrehajtására nyerte el a pályázati támogatást, amelyek sikeres megvalósítása a cégek közötti együttműködés mellett az egyetem részvételét, K+F tevékenységet tételezi fel. A pályázatban különböző webalapú szolgáltatások, így egyebek mellett az e-learning, az intelligens turisztikai és térinformatikai rendszerek, valamint egy kórházi integrált informatikai rendszer és web2.0-alapú orvosi kutatási portál (e-MedSolution) fejlesztése szerepel.

A Debreceni Informatikai Kutató-fejlesztő Központ 10 részprojekt indítását vállalta fel a pályázatban. A pályázat támogatásintenzitása 50%, ami azt jelenti, hogy az 1 milliárd forintos támogatás mellett a résztvevő cégek ugyanekkora összegű saját forrást vonnak be a fejlesztői munkába. Az Debreceni Egyetemnek, mint felsőoktatási intézménynek, nem kell saját erőt biztosítani. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében elnyert összeg jelenleg a legnagyobb volumenű sikeres informatikai pályázat Debrecenben. A program futamideje 3 év.

A közeljövő tervei között szerepel egy olyan, az Informatikai Kar által koordinált informatikai klaszter létrehozása, amelynek alapító törzstagjai többek között a sikeres pályázatokban résztvevő vállalkozások. A klaszter alapvető célja a regionális informatikai ipar megerősítése, olyan kölcsönösen együttműködő hálózat létrehozása, amely a legkülönbözőbb informatikai feladatok magas szintű megoldására képes, s innovatív erejénél fogva motorja lehet a fejlődésnek.

Azóta történt

Előzmények