Informatikai cégeink a tengerentúlra indulnak

Vállalkozásonként százezer euró támogatást nyert el - ugyanekkora önrész vállalása mellett - egyesült államokbeli piacra jutásához a Magyar Technológiai Központ első pályázatán elindult 18 hazai informatikai cég.

A Magyar Technológiai Központ (Htec) az Informatikai és Hírközlési Minisztérium új - 2003 végén alapított, az idén év elejétől működő - támogatási formája, amelynek az a célja, hogy segítse a magyar informatikai vállalatok - elsősorban a kis- és középvállalkozások - egyesült államokbeli piaci megjelenését - derül ki a szervezetről szóló tájékoztató dokumentumokból. Felmerülhet a kérdés, miért pont az USA-ba való bejutást kívánják támogatni az illetékesek. Erre a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők szerint a következő válasz adható: a világgazdaságnak három "forró pontja" van: az Európai Unió, az Egyesült Államok és Japán. Ezek közül egyértelműen az USA az informatikai fejlesztések őshazája, és az Egyesült Államok technológiai és üzleti szempontból is masszívan tartja vezető helyét high-tech iparágakban, az informatikában és távközlésben. Bár a Szilícium-völgy térségében valamelyest visszaesett az ágazat fejlődésének üteme, Washington környékén laposabb volt az internetgazdaság miatti hullámvölgy, és ezen a területen az elmúlt időszakban igen erőteljes informatikai fejlődés kezdődött. (Ezt részben a folyamatos állami megrendelések hajtják, elég megemlíteni, hogy ide települt az USA terrorizmus elleni harcának fő szervezete, a 2001. szeptember 11-e után megalakított belbiztonsági szolgálat is.) Ez tehát lényegében választ adhat az előbb feltett kérdésre, nevezetesen, hogy Magyarország európai uniós csatlakozásának küszöbén miért támogatja az Informatikai és Hírközlési Minisztérium az számítástecnikai-távközlési kkv-k egyesült államokbeli piacra jutását. Ugyanakkor a szakértők még azt is hozzáteszik az elmondottakhoz, hogy az észak-amerikai kontinens technológiai ereje oly lehengerlő, hogy egy magyar informatikai vállalat az Egyesült Államokból indulva sokkal hamarabb bekerülhet az Európai Unió piacára, mint ha közvetlenül itthonról próbálkozik meg ezzel.

A Htec két irodát működtet: fő irodájukat a célországban hozták létre, egy Washington melletti településen, míg programirodájuk Budapesten érhető el. Az előbbiben hárman, az utóbbiban ketten dolgoznak, de az egyes megkeresések teljesítéséhez külső szakértőket, "alvállalkozókat" is bevonnak. A központ koncepciójának megfelelően többféle módon: például friss piaci információkkal, kapcsolatrendszer kiépítésével, biztosításával, piaci trendeket feldolgozó elemzésekkel, illetve bármely más információ - egyebek mellett az amerikai importot szabályozó, iparáganként eltérő jogszabályok, szabványok - megszerzésével igyekszik segíteni a hozzá forduló vállalkozásokat. Ezt két támogatási formában végzik: az első a meghatározott összegre szóló pályáztatás, a második - az úgynevezett iparági támogatás - folyamatos kapcsolattartásból, információcseréből áll. Az első formában már le is futott az első pályázat, amelynek keretében 18 magyar vállalkozásnak juttattak cégenként 100 ezer euró állami támogatást. Ehhez a nyerteseknek ugyanekkora összeget kell hozzátenniük. A második formában 20 társasággal tartják a kapcsolatot, amelyek a központ szolgáltatásainak aktív igénybevevőjeként igyekeznek bővíteni amerikai piaci ismereteiket. A Magyar Technológiai Központ bemutatkozott az IT 2004 konferencián is. Mivel a program meglehetősen friss: alig három hónapja létezik, nagyon fontos számukra, hogy a szakma értesüljön szolgáltatásaikról, megismerje azokat, számoljon velük. Figyelemre méltó, hogy az első pályázaton nyertes 18 vállalkozás vállalta a 100 ezer eurós önrész kifizetését - ez mutatja milyen komolyak a szándékaik -, és bizonyára a többi velünk kapcsolatba lépett cég is ígéretes, piacképes technológiával, licenccel rendelkezik.

Emellett a Htec szakemberei közvetlen tapasztalatok alapján számolhatnak be a közönségnek arról, hogy jelenleg milyen állapotban van az amerikai it-gazdaság, milyenek a trendek, milyen a fogadókészség a hazai vállalatok iránt.

Szerző: Komócsin Sándor (Napi Gazdaság)

(*) Amerika az informatikai vállalkozások számára még mindig szó szerint a lehetőségek hazája, ám az esélyekkel nem könnyű élni. A Magyar Technológiai Központ "helyzetbe hozhatja" az Újvilág piacára törekvő hazai vállalkozásokat. Támogatást adhat például a kockázati tőke befogadásához, segíthet megelőzni, hogy egy gyengén felkészült magyar vállalkozás kénytelen legyen előnytelen feltételekkel szerződni a befektetőkkel. A Htec segítségével legalábbis addig eljuthatnak a cégek, hogy bizonyítsák a termékükben, szolgáltatásukban rejlő lehetőségeket (elkészítsenek egy úgynevezett Proof of Conceptet), ami megalapozhatja üzleti sikereiket.

Azóta történt

Előzmények