Az EU kitart a szoftverszabadalmak mellett

Az Európai Tanács elnökségi posztját betöltő Írország a szoftverek, adatstruktúrák és üzleti módszerek szabadalmaztatását lehetővé tevő direktívát nyom keresztül. Ha a tanács tagjai május 18-ig nem döntenek másképp, akkor a szoftverek szabadalmaztatása lehetővé válik az EU-ban.

Az Európa Parlament októberben a szoftverek, adatstruktúrák és üzleti módszerek szabadalmaztatása ellen tette le voksát (lehetővé téve ugyanakkor az egyedi megoldások szabadalmaztatását, tehát "mindkét oldalnak" előnyös javaslatot dolgozott ki). Most az Európai Tanács mindezt semmibevéve, különösebb vita nélkül ezzel ellentétes szellemű döntést készül hozni. Az EP tagjai nemzeti hovatartozástól és pártállástól függetlenül elítélték ezt az antidemokratikus gyakorlatot.

A szoftveres ötletek, módszerek szabadalmaztatása a szabad szoftverek hasznalátát sok esetben illegállissá teheti. Az amerikai példából láthattuk, hogy gyakran teljesen nyilvánvaló ötletek hosszadalmas, sok millió dollárt felemésztő jogi csatározásokhoz vezethetnek (a Microsoftot jelenleg is perlik USA-ban, mert egy élelmes vállalkozó szabadalmaztatta a böngésző plugineket...), és ezek a komolyabb anyagi háttérrel rendelkező félnek kedveznek. Ezért is lobbizott az Európai Kis- és Középvállalatok szövetsége vehemensen a szoftveres szabadalmak európai bevezetése ellen, hiszen így minden program és portál szabadalmi ügyvédek céltáblájáva válhat.

Tiltakozni az Eurolinux.org és az ffii.org oldalakon lehet.

Azóta történt

Előzmények