Bővül a helyi közszolgáltatásokat támogató információs rendszer

Az IKIR-ként ismertté vált, a helyi önkormányzatok által 2018 óta használt rendszer jövő júniusig tíz új adatbázissal gazdagodik.

A fejlesztést a Helyi Közszolgáltatás Információs Rendszerről tartott regionális konferencián hétfőn Veszprémben a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára jelentette be.

Hirdetés

Dukai Miklós kiemelte: nemcsak bővül, de a korábbiaknál többek számára lesz elérhető az a jelenleg 16 ágazati adatbázist egybegyűjtő információs rendszer, amelyhez a polgármesterek, valamint a jegyzők regisztrációval férhetnek hozzá.

Hozzátette, a 26 ágazati szakrendszert tartalmazóvá bővülő adatbázishoz a megyei önkormányzatok vezetői, valamint a lakosság is ingyenesen hozzáférhet majd a 2023. június 30-án záruló fejlesztésnek köszönhetően. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a lakosság számára elérhető adatbázis szűkebb lesz, mint az önkormányzatoknak szánt

Kutak Gábor, a program szakmai vezetője a rendszer erősségének nevezte, hogy az egyes települések – folyamatosan frissülő – adatai összemérhetők általa, továbbá az információk egyszerűen, egy helyen lekérdezhetők. A fejlesztés az önkormányzati vezetők jelzései alapján vált szükségessé, hiszen korábban az adatokat sokszor nehezen és lassan szerezhették be az érintettek. A vezető jelezte: a lakosság számára kialakított felületre regisztráció nélkül is be lehet majd lépni.

Az elemzési, feladatellátási és elégedettségmérési modult tartalmazó rendszer tíz új szakmai adatbázisa közül kiemelte a nyilvános vezeték nélküli internethozzáférési pontokat, a gyógyító ellátásokra vonatkozó adatokat, a kulturális adatszolgáltatás és az ügyfélkapuk adatait, továbbá a baleseti, az adózási, valamint az energiafelhasználási adatokat.

A bővülő információs rendszert bemutató rendezvénysorozat az ország összes régiójába eljut, a következő állomás csütörtökön Kecskeméten lesz.

Előzmények