Megjelent az új vezeték nélküli internetes szabvány, a 802.22

A nemzetközi szabványügyi szövetség (IEEE Standards Association) illetékes munkacsoportja tegnap bejelentette, hogy publikáltak egy új szabványcsomagot, a 802.22-őt, mely a regionális vezeték nélküli hálózatok (Wireless Regional Area Network – WRAN) protokollját írja le.

Az IEEE-szabványok 802-es csoportja a helyi és a városi hálózatokkal foglalkozik, ezen belül a már hét éve készülő 802.22 azokkal a technológiákkal, melyek a televíziós frekvenciák közötti kihasználatlan „réseken” hoznak létre széles sávú wifikapcsolatot. Előírás, hogy ezeknek a hotspotoknak a működése nem okozhat interferenciát, nem zavarhatja a bérelt sávokban sugárzó televíziós adókat. A szabvány szerint a főként a ritkán lakott területek számára kialakított technológia bizonyos esetekben képes 22 Mb/s-os sebesség biztosítására is, hatósugara pedig akár 100 km is lehet.

A 802.22-es munkacsoport létrejöttét az tette lehetővé annak idején, hogy az Egyesült Államok távközlési felügyelete megadta az engedélyt a tévécsatornák által nem licencelt VHF, illetve UHF sávba tartozó frekvenciák felhasználására (54-862 MHz-ig támogatott). Ez a technológia a jövőben az analóg csatornák számának csökkenése miatt a jelenleginél sokkal nagyobb szerepet játszhat a hálózatbővítésben – a várakozásokat jelzi, hogy az USA-ban például a Dell, a Microsoft és a Google is érdeklődik iránta.

Azóta történt

Előzmények