Terminátor-szemüveg helyett Terminátor-kontaktlencsét rendelt a Pentagon

A BBC számolt be róla, hogy a Pentagon egy olyan kontaktlencse prototípusát rendelte meg egy fejlesztőcégtől, mely használójának szélesebb látómezőt biztosít, és a lencséket úgy tervezik majd meg, hogy azok együtt tudjanak működni az úgynevezett HUD kijelzőkkel (Heads Up Display, azaz fejmagasságú kijelző, melynek sok változata létezik már, a Google épp a napokban jelentette be, hogy ők is kifejlesztettek egy ilyen szemüveget, amely a kijelzőjére küldött adatokkal látja el plusz információkkal viselőjét).

ioptik

HUD-okat már használ az amerikai hadsereg és a légierő, ahol az ezeket viselő katonák a szerkezet segítségével a célpontokról és egyéb fontos tényezőkről kapnak folyamatosan frissülő információkat. A mostani megállapodásban a védelmi minisztériummal, pontosabban a katonai kutatásokat koordináló DARPA-val szerződő Innovega az általuk már korábban is részben állami támogatással fejlesztett iOptik rendszert fogja további kutatásokkal a megrendelésnek megfelelően továbbfejleszteni, és elkészíteni a prototípust.

Mindkét lencsében két különböző szűrőt használnak, így azok multifokálisak lesznek, ami annyit jelent, hogy a viselője egyszerre tud mind a kijelzőn megjelenő adatokra, mind pedig a lencsén át látható valós világra koncentrálni: a középső része küldi a HUD jeleit a pupillára, a többi része pedig a környezetből érkezők fényt továbbítja a szembe. A fejlesztők szerint a retinára mindkét kép fókuszálva érkezik meg ugyanabban az időpillanatban.

ioptik

A fejlesztőcég vezetője elmondta, hogy reménykednek abban, hogy a hadsereg számára kialakított technológia licencét a projekt végeztével megkapják polgári felhasználásra is, így meg tudnak jelenni vele a piacon. Úgy vélik, kiválóan alkalmazhatnák egyrészt közvetlen 3D-s megjelenítésre – a két lencsére két különböző képet vetítve –, illetve lehetőség lenne a „kiterjesztett valóság” (augmented reality) megjelenítésére, körülbelül úgy, ahogy a Google tervezi a már említett Project Glass esetében.

A továbbfejlesztendő lencséket az engedélyeztetési folyamat keretében már tesztelik az orvosok, és a cég vezetője bízik abban, hogy 2014 végén már megjelenhetnek a termékkel.

Előzmények