''Houston, van egy kis animációnk...''

Az Adobe, amely tavaly felvásárolta a Macromédiát, ezzel megszerezte a világszerte több millió számítógépen telepített Flash lejátszót is, most azon dolgozik, hogy különválassza az eddig kizárólag online médiumként ismert formátumot a webtől. A most készülő, egyelőre Apollo kódnéven futó ingyenes alkalmazással lehetséges lesz a webes és a Flash anyagok szétválasztása, ráadásul a munkához nem lesz szükség folyamatos online kapcsolatra sem.

Mint Kevin Lynchtől, az Adobe vezető szoftvertervezőjétől megtudtuk, a várhatóan jövő év elejére elkészülő Apollo segítségével böngésző nélküli számítógépeken is megjeleníthetőek lesznek PDF fájlok, Flash anyagok, illetve weboldalakat is magukba foglaló állományok. Az Apollo egyébként teljesen függetlenül működik majd a Flash Playertől és az Adobe Readertől, e szoftverek fejlesztését nem befolyásolja az új alkalmazás.

Az Adobe új stratégiának célja, melyhez az Apollo kifejlesztése szervesen kapcsolódik, a Flash és Acrobat technológiára épülő webes közösség bővítése, illetve egy egységesített webfejlesztői környezet kialakítása. Ebben vállalat legkomolyabb konkurenciája a Microsoft a Windows Presentation Foundation/Everywhere révén. Az Adobe előnye az lehet, hogy idejekorán felismerte a platformfüggetlen alkalmazások jelentőségét, míg a Microsoft csak a saját rendszerét támogatja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények