Hivatalosan is letölthető a Firefox 2

Magyar idő szerint tegnap este 11 óra 15 perckor a Mozilla Corporation hivatalosan is elérhetővé tette a Firefox 2 böngészőt. A program letölthető közvetlenül a fejlesztést koordináló vállalat átfazonírozott, immár magyar nyelven is beszélő honlapjáról, de a magyar nyelvű változat az FSF.hu Alapítvány oldaláról is lehúzható. Az új verzió közel két évvel a 2004 novemberében kiadott 1.0, tizenegy hónappal a tavaly november végén véglegesített 1.5 és hat nappal a Microsoft Internet Explorer 7 premierje után vált elérhetővé.

Amint arról az elhúzódó tesztidőszaka alatt több alkalommal is írtunk: a böngésző 2.0-s változata számos újdonságot tartalmaz. Ezek közé tartozik a kezelőfelület átfazonírozása, amely – mint a fejlesztők írják – a használhatóság javítását szolgálja. Ahogy az Internet Explorer 7-ben, az új Firefoxban is van beépített antiphishing szűrő, amely megvédi a felhasználókat a becsapós – netbanki jelszavakra, bankkártyaadatokra pályázó – weboldalaktól, mégpedig úgy, hogy megvizsgálja, a meglátogatott szájt szerepel-e az ismert adathalászoldalakat nyilvántartó feketelistán.

Tovább javítottak a keresési lehetőségeken is. A belső keresődobozban például megjelennek az ún. keresőszótippek – ez a funkció a keresőcégek adatbázisai alapján a mobilokban megszokott prediktív szövegbevitelhez hasonlóan tesz javaslatokat a gépelés során. Továbbfejlesztették a tabok kezelését is: minden fülhöz tartozik egy „bezár” gomb; a böngésző a linkeket új tabokban és nem új ablakokban nyitja meg; több tab kezelhető, mint amennyi a képernyőre kifér, ilyen esetben a megjelenő navigációs nyilakkal lehet lépkedni köztük.

Belekerült a szoftverbe az állapot-visszaállító funkció is, amely például egy kiterjesztés telepítése miatti újraindítást követően automatikusan visszaállítja a legutolsó állapotot – beleértve a megnyitott tabokat és a folyamatban lévő letöltéseket is –, egy esetleges lefagyás után pedig felajánlja ennek lehetőségét. Említésre érdemes újdonság a helyesírás-ellenőrző is: ez a funkció főként azokat hozhatja lázba, akik szeretnek terjedelmesebb fórumhozzászólásokat, blogbejegyzéseket írni. Az elgépelt szavakat a szoftver pirossal húzza alá, és ha ezekre jobb egérgombbal rákattintunk, javaslatokat dob fel. Új funkció a dinamikusan frissülő ún. élő könyvjelzők (Live Titles) támogatása is: ezek az adott oldal éppen aktuális leírásával cserélik le a statikus címeket – híroldalak esetében például a legfrissebb anyag címével.

Kiszivárgott

Amint arról beszámoltunk, a Firefox 2 már hétfőn letölthető volt egyes tükrökről, de akár a hivatalos oldalról is. Az eset bosszantotta a Mozillát, amely nyomatékosan kérte a felhasználókat, hogy várják meg a hivatalos premiert, de a későn jött dorgálás nem tudott gátat vetni a szoftver idő előtt terjedésének.

Az újabb fontos mérföldkő elérését követően a Mozilla már a Firefox 3 fejlesztésén dolgozik: ennek megjelenését 2007 második negyedévére ígérik.

Azóta történt

Előzmények