Hivatalosan is bejelentették a Synergon-Cisco válást

A Synergon hivatalosan is bejelentette, hogy a Cisco Systems felmondta a vele kötött partneri megállapodást. Amennyiben az amerikai cég nem másítja meg döntését, az katasztrofális következménnyel járna a tőzsdei társaságra nézve.

Tegnap a Synergon hivatalosan is megerősítette a hét elején még csak pletykaként terjedő hírt: legnagyobb beszállítója, a Cisco System International BV felmondta a vele fennálló partneri szerződést. A felmondás 90 napon belül lép életbe, amennyiben nem vonja azt vissza a világ legnagyobb hálózati eszközöket gyártó társasága. A szakítást azonban vélhetően nem gondolja komolyan a Cisco, a piacon terjengő feltételezések szerint csak ezzel próbálja kizsarolni, hogy a Synergon mondja fel az amerikai társaság egyik kínai konkurensével, a Huawei vállalattal nemrég kötött együttműködési szerződését. Erre utal az is, hogy a Cisco a felmondással párhuzamosan tárgyalásokat kezdeményezett a jövőbeni együttműködés feltételeinek kidolgozására.

Egy bizonyos, a Synergonnak kifejezetten kellemetlen, hogy belekeveredett ebbe a vitába, a rendszerintegrátor a legjobb esetben is csak az ügy kipattanása előtti helyzetet tudja visszaállítani, ám ennek is kicsi az esélye. A cég szerint valószínűtlen, hogy válaszút elé állítanák: vagy Cisco, vagy Huawei, ám jelen pillanatban egy külső szemlélő számára nagyon úgy tűnik, hogy mégis ez a helyzet. (Valószínűtlen, hogy a Cisco egyszerű anyagi vita miatt ilyen drasztikus lépésre szánta volna el magát.) Amennyiben valóban ez áll a háttérben, úgy a Synergon feltehetőleg nem tehet mást, mint felmondja a Huawei-szerződést, a Ciscóval kötött megállapodás felmondása ugyanis katasztrofális lenne a tőzsdei társaság számára. Többnyire e cég hálózati kommunikációs eszközei szállításából és beszereléséből származik ugyanis a Synergon Rt. árbevételének és fedezetének jelentős része. Valószínűtlen, hogy végleges szakításra kerülne sor – a Cisco is egyik legnagyobb magyar megrendelőjét veszítené el –, csak az biztos, a következő hetekben komoly tárgyalásokon dől majd el a Synegon–Cisco együttműködés jövője.

A piac is rendkívül negatívan fogadta a bejelentést, az ügy kipattanása előtt még 540 forint felett forgó részvények jegyzése tegnap 460 forintig zuhant, s zárásra is csak 468 forintig erősödött vissza.

Azóta történt

Előzmények