Helyi ügyek is intézhetőek ügyfélkapus azonosítóval

A budaörsi önkormányzat a napokban indította útjára az E-Group Services Kft. fejlesztésében elkészült elektronikus ügyfélszolgálatát, ahol a felek hiteles azonosítása először a magyarorszag.hu-ról elérhető „Ügyfélkapun” keresztül történik. A fejlesztés értéke 8 millió forint volt. A viszonylag kedvező ár annak köszönhető, hogy a rendszert olyan elemekből építették fel, amelyek máshol már üzemszerűen működnek. Gyors megtérüléssel számolhatnak az önkormányzatnál, ugyanis a helyi adók ügyintézése még ebben az évben teljes körűen biztosított lesz online módon, így jelentősen csökkenhet a manuális adatbevitel a hivatalnál. Azok a vállalkozások, könyvelők, magánszemélyek, akik rendelkeznek az okmányirodában regisztrált ügyfélkapus belépési azonosítókkal, az APEH-kapcsolat mellett a helyi adóügyeket is intézhetik a közeljövőben az interneten keresztül.

Ezt a virtuális hivatalt úgy kell elképzelni, hogy az azonosított ügyfél a belépést követően eljárhat a maga, esetleg megbízás útján valaki más nevében: önkormányzati ügymenetet kezdeményezhet, az eljárás menetéről folyamatosan tájékozódhat és akár hiteles határozatot is kaphat elektronikus aláírással hitelesítve. Ez persze még csak terv, de a helyi polgár vagy vállalkozás már most is megtekintheti a számára fontos adóinformációkat, illetve az építményadóra és a telekadóra vonatkozó adóűrlap kitöltésére és visszaküldésére is lehetősége nyílik. Az elérhető űrlapok száma folyamatosan bővül, s a tervek szerint 2007. májusig további négy gyakran használt adóűrlap is elektronizálásra kerül. A középtávú célok között további 15–20 dokumentumtípus elérése szerepel.

Az ügyféladatok biztonsága és hitelessége érdekében a kitöltött űrlapokat az E-Group Services Kft. rendszere SDX technológiával elektronikus aláírással látja el, ami „lepecsételi” az űrlap minden egyes elemét – kizárva ezzel a tartalom későbbi módosításának lehetőségét. A nyilatkozat beérkezéséről az Adóiroda ugyancsak elektronikus aláírással ellátott e-mail-értesítést küld az adózónak, ami szintén hiteles dokumentumként szolgál.

Budaörs kiemelkedően jó áll az internet területén: az itt élők és dolgozók több mint fele (55%) már rendszeres használója a világhálónak.

Azóta történt

Előzmények