HB2LINUX!

Ugyan a pontos dátumon lehet vitatkozni, ám egy bizonyos: a Linux idén ünnepli 10 éves születésnapját. A nap maga azért lehet kérdéses, mert 10 éve Linux :) Torvalds sem sejtette, hogy ilyesmire oda kéne figyelni, tehát nem döntött előre a pontos szülinapról. Így utólag ez kicsit kellemetlen, mert így jó pár olyan dátum közül lehet választani, amelyek ugyan egytől egyig kapcsolódnak a Linux korai lábadozásaihoz, ám egyik mesterkéltebb, mint a másik, már ha a szülinapra akarnánk felhasználni..

Hiszen ott van pl. egy év elejei, bár napra pontosan nem megragadható időpont, amikor is Linus hozzáfogott az egészhez, miután egy álmos péntek délután előbb megnézte a Twin Peeks aktuális részét, immár hatodjára, majd kinézett az ablakon, kezében egy Klaustahler, mások szerint Warsteiner, ám a sarki fűszeres memoárjában egyértelműen Vernersgrüner-ként említett sörrel, csuklott kettőt, végül azt a mondatot suttogta az ablakpárkányon terpeszkedő mikulásvirágok közé, hogy "kéne egy oprendszer, mert a Minix egy f-os.."

Vagy a július 3-ai dátum lenne hitelesebb? Amikor Linus mester egy Minix newsgroup-ban a POSIX témában érdeklődik? Vagy maradjunk annál az augusztus 25-ei időpontnál, amikor is Linus szintén egy Minix newsgroup-ban megszellőzteti, hogy ő épp egy op-rendszert fabrikál?

A többség szerint nem, ugyanis az ő véleményük az, hogy az első letölthető verzió felkerülése adja meg a neves dátumot: szeptember 17-én került "nyilvánosságra" (tehát ftp-re) az a 10000 sor, amely felett már a kernel 0.01 címke őrködött, és amely épp 512KB-ot nyomott. Érdemes megjegyezni, hogy ebből a 10000 sorocskából mostanra egy kb. 3.7 millió soros kolosszus lett (2.4.9), és majd 130MB, persze kitömörítve..

Van persze egy kisebbség, akik a november mellett törnek lándzsát, szerintük ugyanis onnantól érdemes datálni ezt az egész izét, amikor Linus egyszer és mindenkorra kitörölte a vinyójáról Andy "Minix" Tanenbaum op-rendszerének partícióját, tehát 1991.11.14. - 03:41:57:10.

Boldog születésnapot! :)