Gyorsan nő régiónk tárolópiaca

A merevlemezes tárolórendszerek piaca a közép- és kelet-európai régióban tavaly 22,5 százalékkal, 418,1 millió dollárra bővült, idén pedig további 17,5 százalékkal nő – áll az IDC Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Oroszország és Szlovákia piacait vizsgáló jelentésében. A tanulmány szerint 2003-ban a darabszám szerinti forgalom 12,8 százalékkal, a tárolókapacitás pedig 27,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az idén e két mutató alapján is további erősödés várható: darabszám szerint 21, míg terabyte-ban mérve 31,5 százalékos lesz a növekedés – jósolja az IDC.

Tavaly a régió legnépesebb országa, Oroszország szerezte meg az első helyet mind árbevétel, mind tárolókapacitás tekintetében, és az IDC szerint az orosz tárolórendszer-piac az elkövetkező években is igen erős marad. A második Lengyelország, míg a harmadik Magyarország volt, majd Csehország, Szlovákia és Horvátország következik.

Ami a tárolási módokat illeti, a régióban a DAS (Direct Attached Storage – közvetlenül csatolt tárolás) volt a legjellemzőbb, a teljes árbevétel 55, míg az összkapacitás 74 százalékát ez adta. Ezek a számok magukban foglalják a külső és belső DAS rendszereket is, melyek közül az utóbbiak háromszor nagyobb kapacitásért voltak felelősek, igaz, csupán 19 százalékkal több árbevétel mellett. A külső tárolórendszerek – mint amilyen a SAN (tárolóhálózat) és NAS (hálózatra csatolt tároló), valamint a már említett külső DAS – adták az összes árbevétel 69,2 százalékát, valamint a kapacitás 41,4 százalékát.

Az IDC várakozásai szerint a merevlemezes tárolók piaca az elkövetkező években is gyorsan növekszik majd a közép- és kelet-európai régióban, hiszen az EU- és NATO-tagság, a gazdaság liberalizációja, a külföldi tőke beáramlása és a technológia fejlődése mind a tárolókapacitás növelése felé mutat.

Előzmények