Stratégiai lépés: kábeltévé-szolgáltató lesz a Google

Korábban a The Wall Street Journal értesüléseire alapozva az IT café is beszámolt arról, hogy a Google az internetes mintavárosnak szánt Kansas Cityben a pilot projekt keretében nemcsak ultragyors hálózatot épít ki, hanem azt is fontolgatják, hogy itt önálló kábeltévés szolgáltatást is indítanának. A Journal tegnapi hírében megerősítette a korábbi információt, és megírták, hogy a Google beadta a helyi hatóságokhoz a videoszolgáltatásra irányuló kérelmet.

Hirdetés

A korábbi elemzés szerint azért vágnának bele egy eddig tőlük távol álló, jövedelmező (az USA-ban évi 150 milliárd dolláros forgalmú az iparág), ám egy maximálisan telített piacon indítandó vállalkozásba, mivel szakértők szerint hiába lesz kiemelkedően gyors az általuk épített hálózat, ez kereskedelmileg még önmagában nem elegendő. A meglehetősen konzervatív fogyasztói szokások miatt csak akkor lehet sikeres ez a megoldás, ha a jelenlegi trendnek megfelelően a televízióval és a telefon-előfizetéssel együtt kínálják csomagban.

A kérelem szerint a Google a tartalomszolgáltatókkal folytatott licenctárgyalások alakulásától függően legkésőbb az év második felében, de jó esetben már akár tavasszal elindíthatja a szolgáltatást, mely jellegénél fogva közvetlen versenytársa lesz a városban például a Time Warner Cable társaságnak. A kínálat hasonló lesz a hagyományos kábeltársaságokéhoz, egyrészt élő televíziócsatornákra, másrészt on-demand és online adásokra lehet majd előfizetni.

A lépés jelentőségét az adja, hogy egyes, meg nem erősített információk szerint ez csak a kezdeti lépés, a Google a nagy sebességű hálózatokon e piaci szegmensben is terjeszkedni kíván a jövőben, és ezzel fokozatosan komoly konkurenciaként jelenne meg a kábeltévés társaságok számára, ugyanakkor az internetes cég belépése megindíthatja a televíziós piac rég várt strukturális átalakítását is.

A szolgáltatást tartalmilag és formailag még vizsgálják az illetékes távközlési hatóságok, hogy megfelel-e a szakmai, versenyügyi stb. előírásoknak.

Előzmények