A Google letiltotta a Street View-ra épített lövöldözős játékot

Szokatlanul nagy sajtóvisszhangot kapott, hogy a Google fellépett egy holland reklámcég által a háromdimenziós utcaképek, a Street View adatbázisára épített belső nézetű lövöldözős játék (first-person-shooter game – FPS) ellen, és letiltották a vállalkozás számára az alkalmazásprogramozási felület (API) használatát.

A Pool Worldwide nevű, digitális hirdetésekkel foglalkozó cég „Google Shoot View” néven jelentette meg a játékot. A reklámcég magával a játékkal is nagy feltűnést keltett, de jó szakemberekként a tiltást is kihasználták, és a vállalkozás kreatív igazgatója, Erwin Kleinjan maga jelentette be, hogy a felhasználói szerződés megsértése miatt visszavonták tőlük az API használati jogát. A retorzió viszonylag gyorsan érkezett, ugyanis a hollandok pénteken indították el a honlapot, és csak hétfő késő estig üzemelt. Kleinjan elmondta azt is, hogy nem várt nagy sikere volt a szoftvernek, elfordult olyan, hogy egy időben háromezren játszottak, és mivel nem voltak felkészülve, összeomlott a szerverük.

Mivel a Google békés utcaképeire építették a gyilkolászást, ezért már az említett időszakban is kaptak jócskán etikai alapon kritikákat: mondván, ízléstelen fegyvertelen emberekre lövöldözni. Ugyanakkor – a fórumok tanúsága szerint – sokaknak megtetszett, és felháborodva fogadták a letiltást.

A Pool Worldwide leállított honlapján azt ígérte, hogy hamarosan visszatérnek. De ha ez nem történik meg, ők már így is jól jártak, hírverést csináltak saját cégüknek.

Előzmények