A valaha volt legjobb Google-paródia

Nehéz lenne kétségbe vonni, hogy az amerikai The Onion a világ egyik legmagasabb színvonalú szatirikus magazinja, ezt a minőséget napról napra fenntartják és bizonyítják. Nem meglepő tehát, hogy ha IT-témához nyúlnak, akkor is a legjobbak közé tartoznak. Tegnap is dobtak egy nagyot, amikor a Google-t vették célkeresztbe, és a magas lécet átugorva egy olyan videót csináltak, amitől leesik az ember álla.

A minőség és a professzionalizmus, az átgondoltság és a kreativitás süt a filmből, hiszen lehetetlen nem észrevenni, hogy bár a Google a közvetlen célpont, kap rendesen a reklámüzletre épülő 21. századi (internetes és távközlési) gazdaság is, hiába csak egy cég van kipécézve.

Az áltudósítás (nem is olyan elvetemült, épp ezért ütős) alapötlete, hogy a Google az ő operációs rendszerét futtató mobil eszközökön új reklámozási stratégiát vezet be, közvetlenül, kikerülhetetlenül a felhasználókat célozza meg: pl. a telefonon fut egy hangfelismerő szoftver, mely adott kulcsszavakra reagál, majd a beszélgetést megszakítva a két kommunikáló félnek egy szóbeli reklámot ad le. Aztán ezt csak fokozzák tovább: a hívásjelzés közben dumáló reklám, a Google térkép használata közben pofázó reklám, és – jaj istenem! – a képekhez rendelt reklám. És aztán jön a számomra legkedvesebb poén: ha már hangfelismerés, akkor a segélyhíváskor felismert szavakra is beindul a reklámgépezet (ez zseniális). És aztán még van tovább is…

Nyilván közhely, de azért olyan jó ez a paródia, mert olyan nagyon nem is áll távol a valóságtól, illetve a lehetséges valóságtól.

És még egy. Egy példa arra, hogy ha az Onion hozzányúl egy IT-témához, milyen jól csinálják. Talán már sokan ismerik, de nem árt még egyszer megnézni az azóta klasszikusnak számító lövöldözősjáték-riportot (ez valami oknál fogva igen lassan töltődik be, kéretik türelmesnek lenni):

Azóta történt

  • Tajvanon készül az új South Park?

    A hatalmas tőkével elindított vállalkozás elsőre bizarrnak tűnt, ám sikerei azt bizonyítják, hogy alapítója jó lóra tett.

Előzmények