A Google megvillantotta ördögi arcát

Meglepő, sőt talán szenzációsnak is nevezhető tudósítást közölt vasárnap a Wall Street Journal online kiadása, amikor arról számolt be, hogy az eddig az internet semlegességéért harcosan kiálló Google arról tárgyal a nagy amerikai internetszolgáltatókkal, hogy a cég szolgáltatásai „külön vonalon” („fast lane”) fussanak, mivel így gyorsabb lenne a cég által kínált tartalmak, szolgáltatások elérése.

A lapnak a nagy szolgáltatók egyikének képviselője nyilatkozott, aki elmondta, hogy már tárgyaltak az ügyről, ám ők vonakodnak, mivel egy ilyen lépés feltehetően megsértené a távközlési felügyelet, a Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) irányelveit, melyek az internetes hálózat semlegességét (network neutrality) hivatottak biztosítani. Ezeknek az irányelveknek a lényege, hogy a szolgáltatók nem tehetnek különbséget a hálózaton áramló adatok között, számukra minden bit egyforma kell hogy legyen. Ezzel szemben a Google OpenEdge-nek hívott javaslata azt tartalmazza, hogy a cég szerverei közvetlenül csatlakozhassanak a szolgáltatók hálózataira, hogy a felhasználók gyorsabban elérjék őket.

A megdöbbentő riportra a Google részéről Richard Whitt, a cég washingtoni távközlési tanácsadója válaszolt egy hivatalos blogban ma éjszaka, aki a tudósítást zavarosnak és túlzónak nevezte. A tárgyalásokat nem tagadó Whitt azt írja, hogy a Google az OpenEdge projekt keretében olyan helyi szervereket (colocate caching servers) ajánlott a szolgáltatóknak, melyek azok rendszerén belül elhelyezve csökkentenék a távközlési cégek költségeit, mivel például egy videó sokszori letöltését innen oldanák meg, nem kellene újra és újra felkapcsolódni a Google külső szervereire. Ezek a megállapodások (melyeket az OpenEdge és a Google Global Cache keretében kötnek meg) nem kizárólagos egyezségek, s nem követelik, sőt nem is bátorítják a szolgáltatókat a Google tartalmainak priorizálására, vagyis a cég nem kap elsőbbséget.

Ám az ügyben eddig megszólaltatott szakértők ennek ellenére úgy vélik, hogy mindez csak magyarázkodás, a Google valójában elfordult korábbi elveitől, s több más nagy céghez hasonlóan fokozatosan arra törekszik, hogy – ha a szabályozók hagyják – az internetes adatáramlásban az általuk generált forgalom elsőbbséget kapjon. A pesszimistábbak bíznak - a kampányában a Google által is segített, frissen megválasztott elnök - Barack Obama támogatásában is, hiszen Obama meghirdetett technológiai programjának egyik kiemelt eleme az internet semlegességének biztosítása.

Azóta történt

Előzmények